ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Видове лечение на атопичния дерматит – пълен списък

Основното лечение на атопичния дерматит е поддържането на кожата мека и чиста, както и избягването, доколкото е възможно, на дразнители, известни като алергени. Налагат се и други мерки, ако заболяването е много остро или ако кожата се инфектира.

Обикновено на страдащите от този здравословен проблем се препоръчва да сведат къпането до минимум. Причината е, че то разрушава естествената мастна преграда на кожата и предизвиква допълнително изсушаване. Напоследък обаче се отбелязва, че продължителните и чести хладки вани се отразяват добре на много сухата кожа, която е следствие от заболяването. Успокоително въздействие може да се постигне сдобавянето на муселинена торбичка със смлян овес или трици за баня. Водата във ваната трябва да покрива възможно най-голям участък от кожата. Болният може да увие с влажни кърпи раменете, горната част на торса и ръцете, ако те останат извън водата. Лицето трябва да се плиска често по време на престоя във ваната, за да остане влажно. Използването на сапун трябва да бъде сведено до минимум и ограничено до изключително меки почистващи агенти като сетафил. Ваната може да бъде последвана от две-триминутно подсушаване с леко потупване и полагане на дебел слой водна бариера, като вазелин, аквафор и

Хладките бани се отразяват добре при атопичен дерматит
Хладките бани се отразяват добре при атопичен дерматит

др. Дългият престой във вода може да бъде болезнен при остри епизоди на атопичен дерматит. Паренето може да бъде облекчено чрез добавянето на половин чаена чаша трапезна сол на половин вана вода, защото така се образува нормален физиологичен разтвор, сходен на този, който естествено се съдържа в тъканите.

Алтернатива на ваната са влажните компреси. При този метод памучни кърпи или друг плат се накисват в хладка вода, към която при желание и за по-приятно усещане е добавена трапезна сол. Леглото на болния се застила с непромокаема материя и после голата кожа се покрива възможно най-цялостно с влажните кърпи. След това тялото трябва да се загърне с непромокаема материя, за да се забави изпаряването. Мушама или найлон са подходящ избор. Компресът се държи поне 30 минути, преди да се приложи водната бариера или друго конкретно лекарство.

Подобряването на средата носи облекчение на много пациенти. Пърхот на домашните любимци и цигареният дим са потенциални утежняващи фактори. Най-добре е да не бъдат допускани в дома, но като минимум не бива да присъстват в помещението, обитавано от страдащия от алергия. Дрехите и спалното бельо трябва да са меки, от чист памук и да се перат с неароматизирани перилни препарати. Нужно е да бъдат изпрани и преди първото им обличане, за да се премахнат потенциални дразнители за кожата, останали по тях. Дрехите трябва да са свободни за избягване на предизвикано от триенето дразнене. Прането на спалното бельо в гореща вода помага за предотвратяване на появата на акари, а двойното му изплакване напълно отстранява детергента. Избягвайте употребата на омекотители, тъй като те почти винаги са ароматизирани и може да раздразнят кожата. Сушенето на дрехите и на спалното бельо навън трябва да се избягва, тъй като има вероятност към тях да полепнат полени и други алергени. Матракът и възглавниците трябва да бъдат в специални калъфи, които не допускат проникването на акари. При нормални обстоятелства акарите не са проблем, но могат да бъдат силен дразнител за човек с астма или с атопичен дерматит.

Температурните крайности понякога влошават атопичния дерматит, затова помещението може да се отоплява или охлажда, а също и да се овлажнява при нужда. Болните обикновено имат анормално регулиране на телесната температура и им е по-топло или по-студено, отколкото на другите хора при сходни обстоятелства. Потенето често влошава състоянието на болния. Стайната температура трябва да бъде нагласена на удобни стойности. Централният климатик е най-подходящата възможност за охлаждане на дома. Охлаждането чрез изпаряване може да внесе в дома много потенциални дразнители, затова затваряйте прозорците. Автомобилът също трябва да се охлажда чрез климатик, а не с отваряне на прозорците. Продават се електростатични филтри и капаци за отдушниците, за да се отстраняват дразнителите от въздуха в къщата. Те трябва да се подменят често и да се почистват съгласно препоръките на производителя.

Най-добре е в стаята на болния предметите, които задържат прах, като завеси, килими и плюшени животни, да бъдат сведени до минимум. Редовно трябва да се почиства с прахосмукачка и да се обира прахта, когато болният не е в стаята. Прахосмукачката с хепа филтър отстранява от средата висок процент от най-фините частици прах и полени.

Някои простички мерки могат да намалят вредното действие на чесането върху кожата. Важно е болният да поддържа ноктите си къси. Ръбчетата им стават по-гладки, ако се използва пила вместо ножичка или нокторезачка. Много е трудно да се попречи на децата да чешат раздразнената и сърбяща кожа, но пижами и дрехи, които покриват по-голямата част от тялото, предпазват голата кожа от ноктите. Нощем ръчичките може да се пъхат в ръкавички или в чорапчета, за да се намали въздействието от чесането. За най-малките болни са подходящи дрешки, които покриват ръцете.

Освен грижата за кожата и за околната среда с цел облекчаване на атопичния дерматит полезни са и някои допълнителни терапии.

Акупунктура

Всяка терапия, намаляваща стреса, може да повлияе и върху атопичния дерматит. Специалистите по акупунктура твърдят, че могат да лекуват дефицити, свързани с кръвта и с енергията, и да противодействат на влиянието на вредните елементи, включително на топлината, влагата и вятъра.

Автогенен тренинг

Автогенният тренинг е метод, сходен с медитацията и самохипнозата. Наставниците помагат на пациента да постигне и да поддържа спокойно състояние на позитивна концентрация. В крайна сметка то става постижимо и самостоятелно. Дори десетминутна практика всеки ден може да предизвика благотворни резултати за ума и тялото.

Ароматерапия или масаж

Масажът е друга терапия, която ефективно намалява стреса. Използваните масажни масла също подобряват състоянието на болните. Някои пациенти получават облекчение при използване на маслото от едроцветна пупалка, разтворено в масло носител. Ароматерапевтите използват малки количества етерични масла от лавандула, бергамот и индрише, които намаляват едновременно сърбежа и възпалението. Неподходящите масла обаче могат да влошат състоянието.

Билколечение

При кожните заболявания могат да се използват и някои видове билколечение. Най-препоръчваните билки са:

  • Невен – мехлем с противовъзпалителни и антисептични свойства.
  • Врабчови чревца (средна звездица) – мехлем за облекчаване на сърбежите.
  • Масло от едроцветна пупалка – локално приложение за намаляване на сърбежите и вътрешен прием за добавяне на мастни киселини.
  • Лайка – мехлем с противовъзпалителни свойства.
  • Коприва – мехлем за облекчаване на сърбежите.
  • Мента – лосион от мента с антибактериално и антисептично действие.
  • Китайско билколечение – традиционното китайско билколечение използва формули за лечение на атопичен дерматит, които пречистват кръвта, овлажняват кожата, спират сърбежите и стимулират оздравяването. Някои препарати се прилагат локално, други се приемат вътрешно.

Билков продукт срещу атопичен дерматит, псориазис и други кожни проблеми

Локално прилаганите препарати имат различна ефективност. С известно експериментиране може да се намери най-подходящата комбинация за конкретния болен. Когато състоянието е хронично, остро или инфектирано, потърсете консултация със специалист, преди да прибегнете към самолечение.

Хипнотерапия

Хипнотерапията може да предизвика подобрение чрез използване на силата на внушението с цел намаляване на сърбежите. Тъй като механичните увреждания на кожата, предизвикани от чесането, може да раздразнят и дори да предизвикат обрива, всяка мярка за намаляване на чесането е полезна.

Хранителни добавки

Използването на някои хранителни добавки има добър ефект при лечение на атопичен дерматит. Прием през устата на масло от едроцветна пупалка, което съдържа гама-линоленова киселина, е доказано ефикасно за същественото намаляване на сърбежите. Използваното при проучванията количество е приблизително 6 г дневно. Рибеното масло също води до подобрение на състоянието при доза приблизително 1,8 г дневно. Витамин С влияе както върху оздравяването на кожата, така и върху укрепването на имунната система. Дози от 50-75 мг на килограм телесно тегло доказано облекчават симптомите. Може да се наложи допълнителен прием на мед, ако се вземат високи дози витамин С. Витамин Е също се смята за полезен, но няма документирани изследвания за ползата от него.

Рефлексотерапия

Местата на ходилото, върху които въздейства рефлексотерапевтът при болни от атопичен дерматит, са съотнасящите се към засегнатите зони по тялото, както и онези, които отговарят за слънчевия сплит, надбъбречните жлези, хипофизата, черния дроб, бъбреците, стомашно-чревния тракт и половите жлези.

Алопатично лечение

Алопатичното лечение включва орален прием на антихистамини за намаляване на сърбежа, локално приложение на водни бариери и локално приложени антибиотици при нужда. Водните бариери трябва да се прилагат изобилно, кортикостероидите и антибиотиците – пестеливо и само на указаните места. Този, който прилага локалните препарати, е добре да носи ръкавици, за да сведе до минимум въздействието на стероидите и на антибиотиците. При силно разпространена инфекция е възможно да се наложи лечение с приемани през устата антибиотици. Макар и рядко се предписват приемани през устата кортикостероиди за намаляване на силните сърбежи и на възпалението, но е за предпочитане този подход да се избягва заради евентуалните странични въздействия.

Очаквани резултати

Атопичният дерматит няма лечение, но с възрастта повечето пациенти регистрират подобрение на състоянието. Приблизително половината болни деца престават да имат свързани с дерматит проблеми на петгодишна възраст. Обаче 75% от онези, които страдат от атопичен дерматит в детството си, проявяват други алергични реакции, като астма, хранителни алергии и сенна хрема. Старателната ежедневна грижа за кожата и избягването на известните причинители на заболяването до голяма степен контролират повечето случаи.

Превенция

Едно от най-добрите неща, които може да направи една майка, за да не допусне детето й да се разболее от атопичен дерматит, е да го кърми. Най-добре е бебето да се храни само на кърма поне шест месеца, особено ако в семейството има случаи на атопичен дерматит или на други алергични заболявания. Предимство е, ако кърмачката избягва храни, които са известни като алергенни, особено при наличието на алергии в семейството. Сред тях са пшеницата, яйцата, продуктите от краве мляко, фъстъците и рибата. Ако кърменето не е възможно, трябва да се използва хипоалергенна бебешка млечна смес при случаи на алергии в семейството. Консултирайте се със специалист, за да определите коя бебешка смес е най-подходяща.

Болните, на които вече е поставена диагноза атопичен дерматит, биха могли да сведат до минимум активизирането на болестта, като избягват известните причинители и следват програмата за грижи за кожата, описана по-горе. Важно е да продължават да изпълняват насоките за всекидневна успокояваща грижа (да овлажняват кожата си два пъти дневно) дори когато състоянието на кожата е под контрол, за да избягват внезапното обостряне на дерматита. Екзематозната кожа е податлива и към инфекции. Хората с атопичен дерматит трябва да се постараят да не влизат в контакт с болни от варицела, мокрещи възпаления и други заразни кожни инфекции.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *