Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Помага ли лененото семе срещу ракови заболявания?

През последните години редица проучвания публикуват информация за връзката между лененото семе и сърдечните заболявания. Едно от изследванията, публикувано в списание Atherosclerosis през 1997 г., разглежда ефекта от добавянето на ленено семе към храната на зайци, болни от атеросклероза. Учените са установили, че лененото семе намалява количеството плаки с почти 50%.

Авторите заключават, че лененото семе може да предпази от сърдечни заболявания, свързани с високи холестеролни нива. От друга страна, клинично изследване от 2002 г. върху жени в менопауза не стига до доказателства за това.

Въпреки че по-ранни тестове върху животни и изследвания с хора показват, че лененото семе има качества да се бори с ракови заболявания и е полезна хранителна добавка, един преглед на 38 проучвания, проведен между 1966 г. и 2005 г. и публикуван през 2006 г. в Journal of the American Medical Association, твърди, че киселините от групата омега-3, които изобилстват в лененото семе и в много видове риба, „имат малък ефект“ върху рака на гърдата, дебелото черво, белите дробове и простатата.

Лененото семе има малък ефект срещу рака на гърдата
Лененото семе има малък ефект срещу рака на гърдата

Американският институт за изследвания върху рака съобщи през 2006 г. за проучване, направено от Университета на Пенсилвания върху ролята на лененото семе за превенция на оксидативен стрес в белодробната тъкан – страничен ефект от облъчването при лечение на рак на белия дроб. Още през първата година на двугодишното изследване с мишки третираните с ленено семе животни показват „значително по-висок процент на оцелелите и намаляване на увреждането на белодробната тъкан след облъчването“.

Предпазни мерки

Не е известно лененото семе да има вредно влияние в указаните дози. Въпреки това трябва да се има предвид, че дългосрочният ефект от приемането на лекарствени средства със съдържание на ленено семе (във всякакво количество) не е изследван до 2008 г. Поради липса на достатачно медицински данни деца, бременни, кърмачки и страдащи от чернодробни и бъбречни заболявания трябва да приемат продуктите с ленено семе с особено внимание.

Маслото гранясва сравнително бързо, затова следва да се съхранява в хладилник. Може да се добавя към приготвена храна, но не трябва да се използва по време на готвене, защото топлината разрушава качествата му.

Тези, които пият смляно ленено семе под формата на хранителна добавка заради високото съдържание на фибри, трябва да започнат с малки количества, постепенно да ги увеличават и да пият много вода. В противен случай високото съдържание на фибри в лененото семе може да пре­дизвика чревни смущения и диария.

Пациентите трябва да проверяват указанията на всички продукти с ленено семе, за да са сигурни, че продуктът е с медицинско и хранително приложение.

Странични ефекти

Когато се приемат в указаната доза, продуктите с ленено семе не показват странични ефекти.

Взаимодействие

Потребителите следва да се консултират със своите лекари относно продуктите с ленено семе и взаимодействието им с лекарствени продукти. Омега-3 мастните киселини в лененото семе могат да засилят свойствата на лекарства като аспирин и варфарин (кумарин), да разреждат кръвта.

Лененото семе може да повиши ефекта на група лекарствени средства, известни като статини (ловастатин, симвастатин), които се предписват за намаляване на холестерола в кръвта.

Лененото семе може да намали токсичните странични ефекти (увреждане на бъбреците и високо кръвно налягане) на циклоспорин А, който се дава на пациенти с трансплантирани органи с цел да предотврати отхвърлянето на новия орган от страна на организма.

То понижава и риска от язва, причинена от високи дози нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства (NSAIDs).

И накрая, масло от ленено семе не трябва да се приема по същото време на деня с предписани от лекар лекарства или други хранителни добавки, тъй като забавя проникването им в организма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *