Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Всичко за млечните зъби на едно място!

Никненето на зъби представлява израстване на набора от млечни (бебешки) зъби през венците.

Хората се раждат с два набора зъби под венците. Двадесет от тях са млечни или бебешки зъби. Понякога детето се ражда с някои вече видими млечни зъби, но по-често те започват да израстват около средата на първата година. Времето на поникването им е различно при различните деца, но често е почти еднакво при членовете на едно семейство. Общо взето, до навършването на две години и половина са изникнали всичките 20 млечни зъба. Долните зъби обикновено изникват преди горните. Често резците пробиват първи (централните, а после и страничните), следвани от първите кътници, кучешките зъби и накрая вторите кътници. Ранното или късно изникване на зъбите понякога отговаря на ранното или по-късно падане на бебешките зъби и изникване на постоянните зъби. Проблемите с разстоянието между тези първи зъби или тяхната ориентация не са показателни за евентуално наличие на проблеми при постоянните зъби.

При никнене на млечни зъби някои деца стават раздразнителни
При никнене на млечни зъби някои деца стават раздразнителни

Причини и симптоми
Много от симптомите при никнене на млечни зъби са неспецифични и могат да се появят седмици или дори месеци преди действителното изникване на зъбите. Детето може да стане по-раздразнително, особено нощно време. Отделянето на слюнка е по-засилено, което може да стане причина за по-редки изпражнения. Голямото количество слюнка може да причини обрив около устата и брадичката. Някои деца вдигат температура, обикновено до 38,3°С. В този период бебето често дъвче пръстите си или други предмети, за да облекчи дискомфорта. Това може да включва и хапане по време на кърмене. Венците често изглеждат подути и зачервени. При някои бебета сученето започва да става болезнено и неприятно.

Понякога върху венците се образуват малки тъмносини петна там, където се очаква да пробият зъбите. Това е в резултат на слабо кървене под повърхността на венците и не е причина за тревога. То обикновено минава без специално лечение, но за успокояване и за намаляване на подуването могат да се използват студени компреси.

Някои бебета усещат съвсем леко никненето на зъбите, докато при други това е съпроводено е доста трудности. Най-често повече проблеми има при появата на първите зъби. При някои деца обаче големите кътници израстват едновременно и създават по-голям дискомфорт.

Диагностициране
Подутите венци и повишената раздразнителност са ясни показатели за болка, причинена от никненето на зъби, но при сериозни или продължителни симптоми е задължително да се отиде на лекар. Ако бебето развие температура над 38,3°С, едва ли причината е никнене на зъби. Дори и при по-ниска температура, която не спада в продължение на три или повече дни, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Никненето на зъбите обикновено не е свързано с увеличен секрет от носа. Макар че много здрави бебета, на които растат зъби, понякога подръпват ушите си, комбинацията от подръпване на ушите, симптоми на настинка, и нервност нощно време може да е признак и на ушна инфекция. Ако ви се струва, че състоянието на детето се влошава или се съмнявате, че симптомите не са резултат само на никненето на зъбите, трябва непременно да потърсите лекарски съвет.

Лечение
Притискането на местата, където никнат зъби, може да донесе облекчение на детето. Някои бебета се чувстват по-добре, когато леко масажират венците им или когато дъвчат специални играчки, предназначени за тази цел. Някои видове играчки могат да се охлаждат или замразяват, което също донякъде намалява чувствителността на венците. Като евтин заместител на играчка за замразяване може да се използва чиста влажна кърпа, поставена във фризера, която може да са натопи и в чай от лайка. Охладените храни или напитки също могат да помогнат, но не използвайте предмети, опасни за бебето (които могат да го задушат, да ги глътне и т.н.).

Обривите от повишеното отделяне на слюнка се лекуват, като засегнатото място се почиства колкото е възможно по-добре и се използва мек крем за кожа. Под чаршафа в кошарката, на мястото на главата, може да се постави пелена или кърпа, която да попива излишната слюнка.

Трябва да се грижите за млечните зъби, дори докато никнат. За почистването им може да използвате парче влажна марля. За да се предотврати появата на кариес, детето може да заспива с шише, но само с вода. Млякото и соковете могат да се съберат в устата, да покрият зъбите със захар и в резултат да се стигне до гниене. Лепкавите храни и другите рафинирани захари също повишават риска от увреждане на зъбите. Четката за зъби е по-ефективно почистващо средство от марлята и може да се използва с чиста вода, след като поникнат кътниците. Но внимавайте, защото в началото някои деца все още не могат да изплюят остатъка от пастата за зъби и могат да получат свръхдоза флуор от поглъщане на флуорираната паста.

Хомеопатично лечение
За болката от никненето на зъби се предлагат различни хомеопатични таблетки и гелове, обикновено с комбинирани хомеопатични лекарства. Те не са токсични и някои хора ги намират за незаменими при облекчаване на болката от никнещите зъби. Могат да се препоръчат и индивидуални хомеопатични лекарства, изписвани въз основа на специфичните симптоми при бебето. Консултирайте се с хомеопат, за да изберете правилния медикамент и доза.

Билколечение
Можете да приготвите паста за мазане на подути венци от прах от кафяв бряст и отвара от немска лайка. На някои бебета дават обелен корен от бяла ружа за успокояване на възпалението. Много успокоително действа силният чай от лайка, особено нощно време.

Алопатично лечение
За облекчаване на подуването и дискомфорта лекарите препоръчват ацетаминофен (Tylenol) или ибупрофен (Motrin, Advil), особено нощно време, за по-спокоен и непробуден сън. Лекарят трябва да определи съответната доза и честота на прием. Предлагат се и гелове за локално приложение с обезболяващи съставки, но тяхното действие е краткотрайно и понякога предизвиква алергични реакции. Освен това те причиняват изтръпване, което може да бъде неприятно за детето.

Очаквани резултати
Никненето на млечните зъби е преживяване или характеризиращо се с дискомфорт, или съвсем безболезнено, през което преминава всяко бебе. За щастие, всичко приключва с поникването на всичките млечни зъби.

Превенция
Болката от появата на млечните зъби не може да бъде изцяло предотвратена, но мерките за облекчаването й, които родителите вземат, могат да помогнат на бебето да премине по-леко през това изпитание.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *