ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ФАМОТИДИН / FAMOTIDIN

Съдържа фамотидин, лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, талк, магнезиев стеарат, натриев нишестен глюконат, хидроксипропилметилцелулоза, опадрай YS-IR-7002

Предназначение

фамотидин
При болки в стомаха и киселини може би фамотидин ще помогне

ФАМОТИДИН е един от лекарствените препарати за потискане усилената секреция на солна киселина в състава на стомашните сокове. Киселинната редукция помага за лечението на язви на стомаха и дванадесетопръстника, ерозивен гастрит, гастроезофагелен рефлукс, синдром на Цьолингер-Елисон – изразен в патологична свръхсекреция на солна киселина.

Как се приема

Лекарственият продукт се приема в дози, определени от лекуващия в зависимост от характера на здравословния проблем. Таблетките се поглъщат цели с вода – без да се дъвчат или стриват.

Стандартната дневна доза е 40 мг, които могат да се вземат наведнъж вечер, или на два приема – сутрин и вечер. Такъв режим се поддържа в продължение на три – четири седмици при язва или ерозивен гастрит. При гастроезофагеален рефлукс лечението може да продължи до 12 седмици.

Синдромът Цьолингер-Елисон изисква прием на 20 мг от медикамента на всеки 6 часа.
Пациентите с бъбречни и чернодробни заболявания вземат медикамента в редуцирани количества при индивидуален режим.

Възможни нежелани ефекти

ФАМОТИДИН принципно се понася добре, но са възможни някои странични ефекти. Обикновено това са замайване, главоболие, диария или запек.

По-рядко може да се появят оплаквания от липса на апетит, умора, повишена температура. Възможни са сърдечни смущения – учестено сърцебиене, аритмия. Съобщавано е още за гадене и повръщане, болки в мускулите и ставите, смущения и влошено качество на съня, изсушаване на кожата, сърбеж и обриви.
Ако приемът на лекарството причини други, неописани странични ефекти, за тях трябва да се съобщи на лекуващия.

Кога НЕ БИВА да се приема

ФАМОТИДИН не бива да се приема при алергия към някоя от съставките.

Продуктът не е подходящ при бременност и кърмене.

Медикаментът не се прилага за лечение на деца на възраст под 12 години.

Пациенти със заболявания на бъбреците и черния дроб се лекуват с редуцирани дози ФАМОТИДИН, след като се прецени безопасността на тази терапия.

Злокачествените заболявания на стомаха изключват прилагането на ФАМОТИДИН.

Взаимодействие с други медикаменти

ФАМОТИДИН се приема по време на хранене – това увеличава процента на усвояване.

Комбинирането с някои медикаменти не е желателно поради промяна в лечебния ефект както на ФАМОТИДИН, така и на другите лекарства. При едновременен прием на този продукт с кетоконазол например ефектът на кетоконазола (противогъбичен продукт) се намалява. За да се избегне взаимодействието, между приема на двете лекарства трябва да минат два часа.

_______

Усреднена цена в аптеките – 2 лв за опаковка от 30 таблетки х 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *