ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рецепти за лечение с вода

Студената вода действа стимулиращо: свива кръвоносните съдове и неутрализира възпаленията. Топлата пък е релаксираща: разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, понижава напрежението и облекчава схващанията. Не е учудващо, че от древни времена човек я използва за лечение. Терапевтичните й свойства обясняват успеха на таласотерапията, балнеотерапията и на термализма.

vodataЕто „нежните” стратегии, които могат да ви помогнат в борбата с болката и някои неприятни симптоми.

БОЛНО ГЪРЛО

Ефикасна е гаргарата със солена вода

Болното гърло често е безобиден проблем и се лекува лесно, но пък несъмнено е много неприятно нещо. Гаргарата със солена студена, дори ледена вода, е много ефикасна и ще успокои бързо болното ви гърло. Студът е чудесно обезболяващо, а солта пък дезинфекцира.

Разтворете 1-1,5 супена лъжица сол в 1 литър вода. Кипнете тази смес. Оставете я да се охлади първо на стайна температура, после в хладилника. Жабуркайте се многократно през деня.

Можете да замените солта със сока от половин лимон (този цитрус е антисептик) или просто смучете кубче лед.

ЗАПУШЕН НОС

Направете си домашен физиологичен разтвор

Смес от вода и сол, този физиологичен разтвор се използва за изплакване на носа, както на възрастни, така и на деца и кърмачета. Като овлажнява сухите носни лигавици и втечнява секретите, той благоприятства назалната деконгестия, независимо дали се дължи на хрема, синузит или алергичен ринит. Този солен разтвор лесно може да се приготви вкъщи.

Сипете 9 г едра сол (за предпочитане морска) в 1 л вода. Кипнете и оставете да поври поне 10 мин. Прецедете през тензух. Когато се охлади, с капкомер или спринцовка капнете няколко капки в едната ноздра, после в другата. Правете го по няколко пъти на ден. Неприятно е, но е ефикасно.

Разтворът със солена вода може също да се използва за изплакване на очите или за дезинфекция на малки рани.

МАЛКИ ТРАВМИ

Използвайте лед

Студът има обезболяващ и антивъзпалителен ефект: блокира предаването към мозъка на посланието за болката, щом температурата е под – 15 градуса, и свива кръвоносните съдове, което ограничава възпалението и отоците. Идеален е за лечение на порязвания, цицини и хематоми.

Увийте леденото кубче в кърпа и го поставете върху болезненото място. Оставете го да действа не повече от 20 минути.

За навяхвания и разтегнати сухожилия редувайте налагането на топло (благоприятства отпускането на мускулите) и на студено (като винаги завършвате със студено).

Запомнете! Колкото повече вода пиете, толкова по-добре!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *