ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Камъни в жлъчката – как да предотвратим образуването им?

Когато съществува съмнение за наличие на камъни в жлъчката, често се извършват изследвания за нивото на чернодробните ензими. Когато камъкът не може да премине през отводния канал или през жлъчния канал, нивата им обикновено са повишени. Резултатите от изследването заедно с историята на симптомите и лекарския преглед са прост и сравнително евтин начин за диагностициране наличието на жлъчни камъни. За поставяне на окончателна диагноза обаче предпочитаният метод е с използване на ултразвук. При него степента на точност е по-висока, освен при диагностицирането на холецистит. Рентгеновото изследване с контрастни вещества представлява алтернативен метод за диагностициране, при който се инжектира и заснема радиоактивен оцветител, докато преминава през жлъчната система.

Очаквани резултати

Четиридесет процента от пациентите с камъни в жлъчката имат „скрити камъни“, които не изискват лечение. Ако се появят симптоми, лечението може да стане задължително. Проблемите с жлъчни камъни, нуждаещи се от лечение, могат да доведат и до инфекции, които изискват антибиотици. В много редки случаи силното възпаление може да доведе до спукване на жлъчния мехур, причинявайки ситуация с потенциално фатален изход. Жлъчният мехур не е орган, който е необходим за запазване на здравето. Той може да се премахне успешно, с което се предотвратява повторната поява на камъни. След хирургичното му отстраняване обаче храносмилането на мазнините става по-трудно, тъй като жлъчният мехур, в който жлъчката се събира и когато е необходимо, се отделя, вече го няма.

Можете да предотвратите появата на жлъчни камъни
Можете да предотвратите появата на жлъчни камъни

Превенция

По принцип по-лесно е да се предотврати появата на жлъчни камъни, отколкото процесът да се обърне. Един от най-добрите начини да се избегнат жлъчните камъни, е да се сведат до минимум рисковите фактори. Тъй като жлъчните камъни очевидно се появяват по-често при хора с наднормено тегло, появата им може да се предотврати с подходящ хранителен режим, сваляне на излишните килограми и физически упражнения. В допълнение се препоръчва хранителен режим с много високо съдържание на фибри и ниско съдържание на мазнини, особено наситени мазнини. Обработените храни трябва да бъдат заменени с комплексни въглехидрати, като пълнозърнени храни.

Увеличеното приемане на течности разрежда жлъчката и по този начин се избягва образуването на камъни в нея. Всеки ден трябва да се изпиват от пет до осем чаши вода заедно с много билкови чайове и разредени плодови сокове.

Най-новите изследвания показват, че консумацията на около две супени лъжици зехтин всеки ден, който може да се смеси с храната, помага за намаляване нивата на холестерола в кръвта и в жлъчния мехур. Трябва да се избягват обаче големите количества зехтин, които се приемат при така нареченото „прочистване на черния дроб“. Този метод може да натовари стресово жлъчния мехур и да се стигне до ситуация, изискваща спешна медицинска намеса.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *