Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво можем да направим срещу пестицидите?

Те са навсякъде – във водата, във въздуха, в храната, дори в кръвта и урината на човека. Изследванията показват, че вредите от пестицидите са все по-многобройни. Какво можем да направим срещу тях?

pesticidiПестицидите унищожават бурените, насекомите и гъбичките, които вредят на селскостопанската продукция. Те обаче са токсични и за нас, хората, тъй като ние сме част от същите биологични механизми. Европейски проучвания върху лабораторни изследвания на кръв и урина говорят за наличие на пестициди в 90% от изследваните проби!

Как се заразяваме?

Пестицидите проникват в организма, докато дишаме, пием вода и се храним, както и през кожата. Най-изложени на този риск са хората, които се занимават със селско стопанство или работят във фабрики, произвеждащи пестициди.

Жителите на селскостопански региони също търпят последиците от употребата на пестициди. За разлика от селскостопанските работници, които могат да носят специално предпазно облекло и ръкавици, то за населението това е невъзможно. Децата, които често играят на земята, поемат вредните съставки от пръстта и прахоляка.

За всички останали хора основни източници на пестициди са хранителните продукти и напитките. В 2,9% от плодовете и зеленчуците те са над допустимото количество. За съжаление, в почвата и подпочвените води все още се съдържат вредни химически вещества, които днес вече са забранени.

Къде е по-опасно – на село или в града?

В селата употребата на пестициди е много по-голяма, но и градовете не са пощадени. Поддържането на градските паркове, например, предполага приложението на вредни за човека субстанции. Каишките против бълхи и термити, които използваме за нашите домашни любимци, са друг източник на химически токсини.

Повишават ли пестицидите риска от рак?

Съществуват многобройни данни, които сочат, че професионалното излагане на влиянието на пестицидите увеличава опасността от неходжкинов лимфом /рак на имунната система/, миелом, рак на простатата и др. Най-вредни са препаратът ДДТ и линданът – инсектициди, които днес са забранени, но все още се съдържат в околната среда, както и хлордеконът.

Как се отразяват на децата?

Излагането на пестициди по време на бременността носи риск от смущения в невробиологичното развитие на детето и мозъчни тумори. Сред жените, които се занимават със селско стопанство, животновъдство и най-вече с оранжерийно производство, се наблюдават повече случаи на вродени малформации на плода, ниско телесно тегло на новороденото или по-малка обиколка на главата.

Пестицидите са най-вредни за малките деца и за тийнейджърите, защото през тези периоди организмът е най-слабо защитен от външните влияния.

Влияят ли на плодовитостта?

Някои пестициди, които вече са забранени, като например дибромохлоропропан, могат да накърнят мъжката плодовитост. По отношение на продуктите, които днес са в употреба, има противоречиви мнения и липсват научни доказателства за въздействието им върху репродуктивния капацитет на мъжете. Същото е положението и при жените. Многобройни учени обаче алармират общественото мнение с твърдението, че пестицидите водят до ендокринни смущения и все по-ранен пубертет.

Най-замърсените продукти

  • Житото и оризът са основни източници на пестициди за човека.
  • Сред зеленчуците най-заразени са броколите, карфиолът, чушките, патладжаните.
  • Сред плодовете се открояват десертното грозде и бананите.

4 съвета за предпазване от пестицидите

  1. Мийте и белете плодовете и зеленчуците, но преди всичко купувайте такива, отгледани наблизо до мястото, където живеете.
  2. По-добре е да купувате био плодове и зеленчуци, особено ако очаквате бебе или отглеждате малки деца.
  3. Събувайте обувките си, когато влизате вкъщи, за да не внасяте пестициди с подметките.
  4. Носете маска на лицето и ръкавици, когато работите с пестициди в градината.

Какви храни ще помогнат да отървете тялото си от токсини?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *