ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се отървем от „малките удоволствия”?

Малките удоволствия от живота престават да бъдат такива, когато вече не можем без тях и се превръщат в зависимости.

zavisimostiМногобройни кафета през деня, газирана напитка в следобедните часове, цигара след хранене, постоянни опити за печалба на хазартни игри и накрая млечен шоколад за десерт… За не малко хора идва момент, в който се появява усещане за зависимост и загуба на контрол над тези моменти на удоволствие.

Осъзнаването на това усещане понякога е предизвикано от забележката на близък човек или пък от чуждия опит, който е породил безпокойство. Това обаче не е достатъчно, за да се отстрани една лека зависимост. Нужно е мотивацията да е свързана със собствена оценка.

От емоцията към разума

Какъвто и да е навикът ви, ако е започнал да ви смущава, първо си помислете за какво ви служи той. Какво очаквате от него всеки ден? Може би е единственото или едно от редките достъпни удоволствия, които ви позволяват да си отдъхнете от ежедневния стрес. След това си задайте въпроса с какво ви пречи – навярно от него пълнеете, пречи на здравето ви или оставя у вас неприятно чувство… Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да направите преход от емоцията към разумното отношение. Разумът е този, който може да ви спре.

Защо се появяват зависимостите?

Лека или тежка, всяка зависимост има за цел да повиши приятните емоции или да намали отрицателните – скуката, гнева, стреса, тъгата, тревожността. Много от тези навици преминават през устата – сладките храни, които ни утешават, кафетата, изпити едно след друго, които пропъждат умората, цигарата, която приемаме като отдих, вечерният аперитив – момент на отпускане след стреса от деня.

Други навици ни отвеждат към хазартните игри с надеждата, че голямата печалба е близо, или към разни видове гадателки и астролози с надеждата, че ни очаква по-добър живот.

Преодоляване

Следващият етап се състои в това да приемете, че премахването на вредния навик може да означава страдание и то за по-дълъг период от време. Точно в това е най-голямата трудност. За да си помогнете, изразете вашата зависимост в цифри – погълнати калории или изхарчени пари.

След това идва моментът на действието. Въпросът не е в това напълно да си забраните приятния навик, а да си го позволявате много по-рядко. Забавянето, дори само с няколко минути първия път, вече е една малка победа. По-нататък отлагайте с все повече минути, защото така давате време на разума да овладее ситуацията.

В същото време е важно да възстановите приятното си усещане по друг начин, например да замените предишното удоволствие с нещо полезно – четене или ходене пеша.

По-сложен е въпросът, когато зависимостта помага да бъде преодоляно негативно чувство. Тези, които побеждават тревожността си с чаша алкохол, би трябвало да се обърнат към различни техники за релаксация. Всекидневните упражнения след работния ден ще ви позволят да се прибирате вкъщи по-спокойни.

В случай, че не успеете да се справите сами, обърнете се към психолог – няколко сеанса по когнитивно-поведенческа терапия може да се окажат достатъчни.

5 златни съвета

  1. Всеки път, щом желанието се появи отново, изчакайте няколко минути – това намалява силата на изкушението и постепенно го обезсмисля.
  2. За да добиете усещането, че се „запълвате“ по друг начин, пийте вода, чай или билкова отвара.
  3. Избягвайте да се намирате прекалено често до машината за кафе или други рискови за вас места.
  4. Веднъж на всеки два дни заменяйте навика, от който искате да се отървете, с нещо приятно – например вместо вечерния аперитив вземете вана, гледайте нещо интересно по телевизията или се обадете на приятел.
  5. За да не губите енергията си, яжте ядки или релаксирайте с това лесно упражнение: затворете очи и ги закрийте с длани, направете няколко дълбоки вдишвания и издишвания, след това се протегнете.

Психологът Мадлен Алгафари: „Алкохолът унищожава българското семейство!“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *