Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезни съвети за хора с астма и алергии

Двойните стъкла, парното отопление и мокетите вероятно правят домовете ни по-уютни. Но съвременните енергоспестяващи средства са намалили достъпа на свеж въздух в помещенията, който е необходим за премахване на замърсителите и алергените и за предотвратяване на кондензирането.

Добрата вентилация е особено важна за здравословна среда в дома. Според проучвания сега въздухът в домовете се сменя 10 пъти по-рядко, отколкото преди 30 години. Затова помнете редовно да отваряте прозорците – дори и по 10 минути на ден ще са от полза, а е желателно да спите на отворен прозорец през нощта.

Ако страдате от алергия или астма и не искате да внесете полени и външни замърсители на въздуха в дома си, се снабдете с домашна вентилационна система, която да обновява застоялия въздух. Това е важна инвестиция, но е нужна поддръжка и редовна проверка на системата, за да се предотврати натрупването на прах, мръсотия или микроби.

Дори да страдате от астма или алергия, трябва редовно да проветрявате дома си
Дори да страдате от астма или алергия, трябва редовно да проветрявате дома си

Един проблем, който тясно се свързва с лошата вентилация, е кондензацията, причинена от допира на водни изпарения вследствие на готвене или къпане със студени повърхности като прозорци и стени, особено зад гардеробите. Кондензацията обикновено се появява във влажни, недобре изолирани и незатоплени помещения и подсилва растежа на спорите на плесента и мухъла, като с времето може да доведе до влажно или сухо гниене по дъските на пода или гредите в къщата. Но тя често се среща и във влажните помещения на добре изолираните съвременни жилища.

Съществуват и различни уреди за пречистване на въздуха, които могат да ви помогнат да намалите нивото на алергените в дома си. Но не си мислете, че като купите по едно устройство за всяка стая, ще се сбогувате завинаги с алергията си.

Първо, независимо от рекламата (която много често пресилва нещата) пречиствателите за въздух почти не се справят с най-мощния алерген в закритите пространства – акарите в домашния прах. Това се дължи на факта, че живите акари не се разпространяват по въздуха. Те живеят в мебелите, завесите, килимите и матраците (в едно обикновено легло могат да наброяват 1,5 милиона!).

Второ, уредите не помагат особено при астма или алергии. Проучване, проведено през януари 2000 г. от Американския институт по медицина върху астмата и влиянието върху нея на въздуха в затворени помещения, стига до извода, че пречистването на въздуха „не е постоянно и високоефективно средство за намаляване на симптомите на астмата и алергиите“. Други научни изследвания са получили подобни резултати.

Когато учените разгледали 10 научни разработки върху устройствата за филтриране на въздуха и влиянието им върху страдащите от астма, те открили, че не се наблюдавала промяна в употребата на лекарствата или в сутрешните стойности на скоростта на пиковия експираторен поток, въпреки че симптомите на заболяването намалели. А устройствата не са по-ефикасни и в случаите на алергия. И докато някои специалисти ги намират за полезни при премахването на животински косми и пърхот, те показват минимален ефект или почти нулев за облекчаване на респираторни заболявания на алергична основа.

Йонизаторите за въздуха, които премахват замърсителите, като генерират отрицателни йони, се рекламират широко и се предлагат като полезни уреди за страдащите от астма, но според доклад от 2004 г. на неправителствената благотворителна организация „Кокрейн“, занимаваща се със здравеопазване, няма достатъчно доказателства, че те подобряват симптомите или улесняват белодробната функция. Някои проучвания дори предполагат, че те могат да имат и страничен ефект.

Определени видове уреди излъчват озон, за който е известно, че влошава астмата, а други (наречени озонови генератори) дори използват електричество, за да генерират озон – т. нар. тривалентен или наситен озон. Американската агенция за защитa на околната среда съветва подобни устройства да се използват единствено в ненаселени помещения, защото озонът е в състояние да увреди белите дробове и относително ниските му нива могат да провокират болки в гърдите, кашлица, задух и дразнене на гърлото.

Някои стайни растения, например тези от рода Хлорофитум, действат като естествени въздушни филтри, особено срещу формалдехид (който се среща в изолации хартиени продукти и почистващи агенти) и бензен (в цигарения дим в околната среда). Сред най-ефикасните са гербер, бръшлян, рапис екселза и палмата Chamaedorea sefritzii. Но избягвайте да отглеждате растения, образуващи полени, които могат да влошат астмата или алергиите, или растения като фикус бенджамина, които се свързват с кожни алергии, алергичен ринит и астма. Сменяйте редовно почвата на цветята, за да предотвратите образуването на спори на плесени.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *