Хиперакузис – най-важното за това състояние

Изключителната чувствителност към шума, позната като хиперакузис, може много да затрудни всекидневните дейности, особено в съвременното общество. Понякога състоянието протича отделно от други нарушения, но по-често съпътства оглушаването и обикновено е придружено от тинитус – около 40% от хората с тинитус страдат и от хиперакузис. Този проблем може да причини и болка в ушите, както и чувство на заглъхналост или напрежение.

Причината за проблема не е известна. Може да бъде следствие от реакция към медикамент или към внезапен силен шум, травма на главата, операция или инфекция. Има вероятност да се прояви и с мигрена или епилепсия. Често засяга високочестотните звуци – бебешкият плач или изсвистяването на спирачки могат да бъдат непоносими. Но понякога ежедневните звуци – водната струя от кранчето на чешмата или шумоленето на страниците на вестника – се усещат болезнено силно. И разбира се, ако хората повишават тона си в опит да преодолеят загубата на слух, ефектът е още по-ужасяващ.

Хиперакузис - този проблем може да причини и болка в ушите
Хиперакузис – този проблем може да причини и болка в ушите

„Вербуване“ на клетки – „не е нужно да викате…“

Основната характеристика на „вербуването“ на клетки е, че звуците стават твърде високи прекалено бързо. Това винаги е симптом за загуба на слуха и означава, че част от власинковите клетки в ушния охлюв са загинали. За да компенсира загубата на сигнал при определени честоти, мозъкът опитва да „вербува“ съседни клетки, които да свършат работата. След това тези клетки изпращат двоен сигнал – за тяхната собствена загуба, както и за липсващата честота, което прави някои звуци да изглеждат двойно по-силни от нормалното. Ако загубата на власинкови клетки е сериозна, вербуваните клетки могат дори да функционират на мястото на много липсващи клетки по едно и също време – това причинява възприемане на още по-силен звук.

Възможно е да не успявате да чувате, докато не се активират вербуваните клетки. Когато вече чувате, височината на звука е повишена толкова много, че шумът е непоносимо силен. При подобни случаи страдащият от това състояние може да помоли някого да говори по-високо и след това да възрази: „Не е нужно да викате – не съм глух!“ Тъй като клетките, които улавят различни честоти, сигнализират по едно и също време, силните звуци са и неясни, поради което засегнатите могат да имат затруднения при различаването на подобно звучащи думи или да възприемат цялата реч като безсмислен шум.

С упорство към коригиране на слуха

Ако имате някакъв проблем със слуха, вече сте запознати с него и можете да обсъдите симптомите с лекар. Оценили сте състоянието си, правите всичко възможно да предпазите здравето на ушите си и е време да предприемете следващата важна стъпка от програмата – корекция (поправка) на проблема. Запишете си час при личния лекар – колкото по-рано преминете към този етап от плана, толкова по-голяма е вероятността да съхраните максимално слуха си.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *