ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Имам акне! Кога трябва да се консултирам с дерматолог?

Най-често областите, засегнати от акнето, са лицето, гърдите, раменете и гърбът, тъй като там има най-много мастни фоликули. При тийнейджърите акнето най-често се появява на челото, носа и брадичката. С напредването на възрастта симптомите преминават към външната част на лицето. Възрастните жени могат да имат акне в областта на брадичката и около устата, също така често развиват бели и черни точки в горната част на бузите и кожата около очите. Възпалението може да доведе до зачервяване, болка, чувствителност, сърбеж или подуване в засегнатите участъци.

Алопатично лечение

Лечението на акне се състои в намаляването на производството себум и кератин, премахването на мъртвите кожни клетки, за да се отпушат порите и да се убият или ограничат бактериите. Изборът на лечение зависи от това дали акнето е леко, умерено или тежко.

Сложните случаи изискват дерматолог или ендокринолог, които да лекуват заболявания на жлезите и хормоните. Консултациите са необходими, за да се уточни състоянието и да се помогне срещу негативния ефект от акнето върху външния вид.

Някои случаи изискват консултация с дерматолог
Някои случаи изискват консултация с дерматолог

Лекарства за външно приложение

Лечението на леките форми се състои в намаляване на образуването на нови комедони с лекарства за акне, съдържащи бензоил пероксид, салицилова киселина, сяра или резорцинол. Лечението с по-силни лекарства изисква лекарско наблюдение.

Тези лекарства включват комедолитици – средства, облекчаващи отпушването и отварящи порите. В тази група са Adapalene (.Differin), витамин А, киселината третиноин (Retin-A) и концентрираните варианти на салицилова киселина, както и резорцинът и сярата. Към средствата за локална употреба могат да се добавят антибиотици като еритромицин, клиндамицин, и меклоциклин. Лекарства, които действат както като комедолитици, така и като антибиотици, като бензоил пероксид, азелаинова киселина, или бензоил пероксид плюс еритромицин, също се използват.

След измиване с мек сапун медикаментите срещу акне се прилагат самостоятелно или в комбинация веднъж или два пъти на ден върху целия засегнат участък от кожата. Това може да отнеме от няколко месеца до няколко години. Възможните нежелани реакции включват леко зачервяване, лющене, дразнене, сухота, повишена чувствителност към слънчева светлина, която изисква използването на слънцезащитни продукти.

Перорални лекарства

Когато акнето е в тежка форма и пораженията са дълбоки, могат да се вземат ежедневно перорални антибиотици, за да се намали разпространението на бактериите. Еритромицин и доксициклин се използват, но те предизвикват нежелателни реакции, включително световъртежи, фоточувствителност, стомашно-чревни проблеми и потъмняване на кожата.

Ако имате други кожни проблеми, можете да използвате билковия лосион Ин дерма. Той доказано подобрява здравето на кожата. 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *