Херпесният вирус може да провокира заболяване

Действието на обикновения херпес може да дове­де до намаляване на значителни области от мозъка; до влошаване на концентрацията на внимание и на паметта; до нарушаване координацията на движени­ята и понижаване на тяхната ловкост. Всички тези нарушения в една или друга степен се проявяват при болните от шизофрения хора.

Учени от университета „Джон Хопкинс“ смятат, че някои познавателни изменения при такива болни може би са свързани именно с попадане на вируса на простия херпес в човешкия мозък. Изследването навежда на мисълта за нови лечебни методи, включващи прием на антивирусни препарати.

Познавателните функции се влошават месеци и дори години преди появяване на самото заболяване, което, както казахме, се съпровожда с халюцинации и налудничавост.

Предишни изследвания показват, че вирусът на простия херпес задълбочава симптомите на шизо­френията.

Този извод е направен въз основа на изучаване на антителата в кръвта на болните. Други изследвания показват, че присъствието на вируса в организма съ­кращава обема на определени зони в мозъка. Учените се позовават на резултати от изследвания на 40 болни с шизофрения.

 Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Херпесният вирус може да провокира заболяване

  1. Pingback: Атакувайте вируса, който предизвиква херпес

  2. Pingback: Кога е най-активен херпесният вирус? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *