През лятото змиите са особено опасни. Как да се пазим от тях?

Змията съвсем не е най-отровното животно на Земята, както грешно си мислим. Може и да не повяр­вате, но най-страшните убийци са мъничките южноа­мерикански жабки листолази.

На нашата планета живеят повече от 2,5 хиляди видове змии и само 230 от тях са отровни.

Змиите са много страхливи. Това, което гледаме по филмите, е само фантастика. Повярвайте, змиите се страхуват от нас повече, отколкото ние от тях. Дори змиите-гиганти не преследват хората, а нападането на човек е крайно рядко явление. Запомнете: змиите хапят само ако хората ги закачат с пръчка или ръце.

Змията няма да изразходва отровата си напразно. На нея тя й е нужна за лов или в случай на смъртна опасност.

Тежестта на отравянето от змийска отрова за­виси от много причини. Тук основна роля има не само дозата отрова. Например ухапването от възрастна змия е по-опасно. Важно е и на какво място е ухапан човекът и къде е попаднала отрова. Ако ухапването е по лицето, се предизвиква по-тежко отравяне, отколкото ако е по крака. Смъртноопасно е ухапването в артерия или областта на шията. Във Всички останали случаи става дума за различна степен на интоксикация на организма, която продължава от 4 дни до 2 седмици и се съпровожда със слабост и повишена температура. Могат да се обострят хронични болести, ако човек страда от тях. Има значение и теглото на човека. От това зависи бързината и степента на разпростране­ние на отровата.

Змиите виждат и чуват много трудно. А понякога са напълно слепи. Те не умеят да хипнотизират жертвата си, това са измислици.

Основната външна разлика между отровните и неотровните змии са зениците. Едва ли в минутите на опасност хладнокръвно ще си спомните с какво се различават. Отровните змии имат издължени като цепнатини очи, а неотровните – кръгли.

Змиите обичат скритите местности – блатата, пресъхнали езера, изоставени кариери, каменни руи­ни, стари изби, планините и пустините. Те са нощни животни, а през деня се крият В стари изби, в копи сено, под камъни или под стволовете на дърветата. И още – змиите обичат да се пекат на слънце: на пътеч­ките, на скалите. В такава ситуация те са по-опасни и агресивни.

Змиите са активни сутрин, вечер и през нощта. През деня им е горещо, затова се крият.

Най-опасното време за ухапване е пролетта, тога­ва при тях е брачният период. Обикновено змиите са най-агресивни от май до септември.

Неотровните змии също хапят. Раните са различни. От отровна змия тя прилича на две големи точки – от отровните зъби, а между тези две точки се забелязват мънички точици. При ухапване от отровна змия около раничката бързо се подува, появява се силна болка, температурата се повишава. Раничките от неотровни змии се различават много – след тяхното ухапване по кожата остават четири реда много малки точици.

След ухапване от змия човекът не получава иму­нитет.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *