ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да предпазим и лекуваме сами храносмилателната си система? – част 3

Част 1, част 2

Избягвайте прекалено мазните храни, които се усвояват продължително, и се насочете към бързо смилаемите продукти. След преяждане се хранете по-леко около на дендва, като включите в менюто си зеленчукови бульони. Пийте много вода, защото недостатъчното хидратиране на организма също поражда храносмилателни проблеми.

hranosmilane-3Ако страдате от гастроезофагиална рефлуксна болест, избягвайте дъвката и газираните напитки, не поглъщайте много въздух по време на храненето.

Стомашните газове са нещо нормално, но когато станат прекалено обилни, са източник на неудобство. Ограничете консумацията на бобови храни и млечни продукти от краве мляко.

Внимавайте с продуктите, които най-често предизвикват хранителни отравяния като салмонелозата. Проверявайте доколко са пресни и как са съхранявани тези рискови храни.

Някои лекарства предизвикват болки в стомаха, споменати сред страничните им ефекти. Такива са противовъзпалителните медикаменти, някои антибиотици, аспиринът. Ако усетите стомашни болки, спрете въпросното лекарство и попитайте лекаря с какво можете да го замените.

Чревните спазми са симптом, който трябва да бъде проверен. Лекарят ще предпише колоноскопия и фиброскопия. Ако те настъпват винаги по едно и също време или при едни и същи обстоятелства, е възможно да се дължат на стрес.

Гаденето и повръщането най-често са признаци на чернодробна криза. На първо време содата бикарбонат помага да се преодолее това състояние, но ако то често се повтаря само лекарят може да ви насочи към подходящо лечение или към необходимите изследвания.

Диарията по време на лятната почивка е нещо почти задължително. Тя се дължи на развалени от горещината хранителни продукти или заразена питейна вода. Аптекарят ще ви препоръча най-подходящото лекарство. Запекът също ни напада най-често, когато не сме си вкъщи. Той се дължи на прекалена консумация на протеини. Включете в менюто си плодове и зеленчуци.

Зарежете цигарите, ако те все още са част от всекидневието ви. Освен белите дробове, тютюнът атакува устата, гърлото и хранопровода и може да предизвика рак.

Алтернативни средства

ФИТОТЕРАПИЯ

Копърът и растителният въглен са особено ефикасни при подуване на корема.

Ананасът, папаята и джинджифилът подпомагат храносмилането.

Лимоновият сок, приет на гладно, улеснява работата на черния дроб. Благоприятно се отразяват също черната ряпа и розмаринът.

Приятели на стомаха са лайката и пиперливата мента.

Лененото семе и сушените сливи преборват запека.

Маточината помага при колики.

ХОМЕОПАТИЯ

Най-често при стомашни болки се използват Nux Vomica и Iris Versicolor в доза от 9 СН.

 

Лесни трикове за здраве, които може да започнете да правите от днес!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *