Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дигитални слухови апарати – как се носят и как помагат?

На пазара се предлагат различни дигитални слухови апарати. Те превъзхождат изцяло старите аналогови устройства – по-добре елиминират страничните шумове и пищенето, могат да се програмират така, че да регулират звуците с различна височина, за да ви е комфортно. Въпреки че Здравната каса покрива разходите за слухов апарат, може да не успеете да си набавите устройството бързо. Винаги разполагате с варианта сами да си купите апарат от частни търговци.

Когато се сдобиете с устройството, аудиологът ви ще направи настройките така, че да чувате различните звуци на нива, удобни за вас. Възможно е да се наложат няколко посещения, преди апаратът да ви пасне и да заработи правилно. Някои марки позволяват да променяте настройките при различни условия, а други автоматично се пренастройват към различните звуци, които ви заобикалят. Определени слухови апарати подобряват способността ви да чувате ясно при шумни условия с помощта на вградени микрофони, които усилват избрани звуци от една посока. А други са снабдени с опцията да улавят сигналите от електрическа система или телефон, digitalni sluhovi aparatiсъвместим със слухов апарат.

КАК ДА ГИ НОСИМ?

Слуховите апарати могат да бъдат категоризирани според това къде ги носите – зад ухото или вътре в него. Някои специализирани модели провеждат звука през костта вместо през ухото.

АПАРАТИ, КОИТО СЕ НОСЯТ ЗАД УХОТО

Те са най-разпространени. Пластичната матрица, поставяна в ухото, предава звука, а останалата част от устройството се намира зад ухото, като двете са свързани чрез пластмасова тръбичка. Апаратът може да бъде програмиран спрямо други устройства.

При една нова разновидност частта, която се поставя в ухото, е по-малка и по-мека, не се нуждае от отлята матрица и затова е по-незабележима. Освен това предава звуците много естествено. Този вид апарати обикновено са подходящи само за леки форми на глухота, но някои могат да се приспособят и при тежка загуба на слух след определени корекции.

СЛУХОВИ АПАРАТИ, ПРЕДАВАЩИ ЗВУКА ПРЕЗ КОСТТА

Те се използват, когато някой не може да носи традиционните апарати или страда от изключително тежка кондуктивна загуба на слуха, при която звукът не може да се предава през ушния канал. Малко устройство зад ухото изпраща звукови вибрации през черепа, които се улавят директно във вътрешното ухо.

Слуховите апарати, провеждащи звука през костта, могат да бъдат стабилизирани с диадема. Има вариант да се подложите и на елементарна операция за имплантиране на постоянен „вкостен“ слухов апарат. Така се избягва неудобството от диадемата и резултатите са значително по-добри, тъй като звукът се провежда директно през костта, без да се налага преминаване през кожа или тъкан. Консултирайте се със специалист за повече информация относно този вид помощно средство.

ВЪТРЕУШНИ АПАРАТИ

Тези устройства са достатъчно малки, така че цялата технология да се побере в матрицата, която се поставя в ухото. Затова те са по-незабележими от гореописаните апарати. Някои изпълват външното ухо, така че се виждат отвън, но най-малките влизат точно в ушния канал и са почти незабележими. Това може да бъде огромно облекчение, ако се притеснявате или срамувате да носите слухов апарат, въпреки че тези модели са много по-фини за поставяне и настройка.

Апаратите, които се поставят в ухото, не са подходящи за всеки. Ако имате много тесни ушни канали, няма да можете да използвате такъв, а като цяло колкото по-сериозно е увреждането на слуха, толкова по-голям трябва да бъде слуховият ви апарат. Тъй като някои устройства за поставяне в ухото са прекалено малки, има вероятност да не успеете да ги настроите.

КОХЛЕАРНИ ИМПЛАНТИ

За разлика от слуховите апарати, имплантите в ушния охлюв действат не чрез усилване на звука, а чрез директна стимулация на слуховия нерв във вътрешното ухо. Слухът, който те осигуряват, не е точно „нормален“, а представлява по-скоро „усещане“ за звук, въпреки че хората, които ги ползват, интерпретират звука достатъчно добре, за да разговарят по телефона. Ако слуховият нерв е с нормални функции, кохлеарните импланти могат да бъдат изключително полезни за хора с пълна загуба на слуха, при които усилването на звука чрез слухов апарат е недостатъчно.

Имплантите могат да променят живота ви. При възрастните, в зависимост от продължителността на глухотата, те могат да подпомогнат връщането на работа и към почти нормалното ежедневие в дома. А поставени достатъчно рано при деца с увреден по рождение слух, те могат да им помогнат да развият добри речеви и езикови способности, да се радват на училището и дори да постъпят в университет.

Ако слуховият апарат не ви помага достатъчно, потърсете информация за кохлеарните импланти. Операцията за поставянето им протича под пълна упойка и обикновено изисква два или три дни болничен престой. Самият имплант се състои от електроди, които се слагат в ушния охлюв. Освен това под кожата над и зад ухото се поставя малък приемник с магнит, който поддържа външния предавател на мястото му. За да използвате импланта, трябва да носите предавателна намотка зад ухото си, както и микрофон и речеви процесор или зад ухото, подобно на слухов апарат, или в малка кутийка, която може да бъде прикрепена другаде (на колана например). Микрофонът улавя звуците и ги преобразува в електрически импулси, които процесорът изпраща на предавателя. Електродите в импланта ги долавят и стимулират власинковите клетки в ушната мида да изпращат сигнали по слуховия нерв като при естествения слух.

Когато устройството се включи, мозъкът може да има нужда от малко време, за да разчете сигналите като звуци, но скоро ще започнете да разпознавате звуци като аларми и входни звънци и ще се научите да ги различавате. Въпреки че качеството на звука не е нормално, имплантите ви осигуряват чувствителност на слуха при обичайни нива.

Голямото предимство е, че можете да разберете веднага, когато някой говори, което ви помага да следите речта успоредно с четенето по устните. Освен това ще „чувате“ колко високо говорите. Някои хора получават достатъчно качествен звук, за да разбират речта директно и да водят почти нормален разговор, стига да липсва фонов шум. „Но преди всичко кохлеарните импланти дават на хората свобода – казва специалистът по УНГ Матю Йънг. – Много от пациентите се чувстват спокойни, защото при имплантите буквално няма степен на глухота, която да не може да бъде подобрена.“

ТЕКСТОВО РАДИО

Възможността да се наслаждава на речево базирана радиопрограма може да изглежда нереална за някой, който не може да чува, но е много вероятно тя да се осъществи в близкото бъдеще. Екип представители на американската комуникационна компания „Харис Корпорейшън“, Националното обществено радио и университета „Таусън“ в Мериленд разработва система, която преобразува гласа в текст в реално време. Технологията включва предаване на текстово съобщение едновременно с цифрова радиопрограма. Текстът се изписва на екран, вграден в радиото. Към момента предаването се осъществява от оператори, въвеждащи текста чрез клавиатура, но един ден може да бъде автоматизирано.

КОСМАТИ ПРИЯТЕЛИ

Една от алтернативите на технологиите са кучетата „слушатели“. Точно както и кучетата водачи за незрящи, те са тренирани да предупреждават собствениците си за определени звуци като аларма на часовник, звънец на врата, телефон или противопожарна аларма. Кучетата „слушатели” могат да бъдат ценна компания, както и да осигурят независимостта, така желана от всеки пациент с тежкоувреден слух.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *