ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ИТРАКОНАЗОЛ ФУНГИЗОЛ / ITRACONAZOL FUNGIZOL

Съдържа итраконазол, царевично нишесте, захароза, полоксамер 188, хипромелоза, желатин, оцветители

Предназначение

itraИТРАКОНАЗОЛ ФУНГИЗОЛ е противогъбичен препарат. Ефективен срещу широк спектър гъбички и дрожди; препоръчва се при влагалищни инфекции, гъбички по кожата и ноктите, устната кухина, очите, при някои вътрешни органи. Продуктът се задържа в третираните тъкани и съхранява предпазните си функции до четири седмици след приключването на терапията.

Как се приема

ИТРАКОНАЗОЛ ФУНГИЗОЛ се предлага под формата на капсули от 100 мг, които се поглъщат цели веднага след хранене. Дневната доза и продължителността на приема се определят от характера на проблема; необходимо е лекарско указание.

Ако няма специални указания, при влагалищни инфекции се приемат перорално два пъти по две капсули в рамките на един ден. Практикува се и схема с две капсули веднъж дневно в продължение на три дни. При инфекции на кожата може да се приемат две капсули веднъж дневно в продължение на седмица, или една капсула веднъж дневно в продължение на две седмици.

При инфекции на устната кухина медикаментът се приема веднъж дневно по една капсула – две седмици.

Лечението на гъбички по ноктите е по-продължително и може да се наложи прием в рамките на три месеца. Схемите на приложение са различни и се назначават от дерматолог според вида на гъбичната инфекция и тежестта на проблема.

При лечение на вътрешни органи е необходимо продължително време и по-високи дози; количествените параметри на терапията са индивидуални.

Възможни нежелани ефекти

Някои от проявяваните странични ефекти при лечение с този медикамент налагат незабавна консултация с лекар или терапия. Възможни са алергични реакции – кожни раздразнения, обрини, уртикария, лющене на кожата, както и общо неразположение, болки в мускулите и треска. В отделни случаи пациенти се оплакват от парене, изтръпване на крайниците, умора, пожълтяване на кожата и склерите, потъмняване на урината и изсветляване на екскрементите.
Приемът на препарата, особено по-продължителен, може да причини сърдечни смущения с прояви от рода на отоци и задържане на течности, задъхване, събуждане нощем поради недостиг на въздух.
По-рядко проявявани странични ефекти са в основата на главоболие и световъртеж, стомашен дискомфорт, гадене и повръщане, болки в корема, диария или запек. Има данни за нарушения в месечния цикъл, косопад и/или изтъняване на косъма, повишена температура, слухови и зрителни нарушения, отклонения в различни показатели от кръвната картина, еректилна дисфункция.

Кога НЕ БИВА да се приема

Този медикамент не се прилага при известна алергия към някой от компонентите.

Продуктът не е подходящ за бременни и кърмачки. Да се избягва при лечението на деца и пациенти в старческа възраст. В отделни случаи по лекарска преценка е допустимо потребление от пациент от рискова група, но само при точно отчитане на условията и под контрол.

Медикаментът не се препоръчва за пациенти с тежки бъбречни или чернодробни заболявания, сърдечна недостатъчност и други сериозни отклонения в сърдечно-съдовата система.

Тъй като лекарството може да причини главоболие и замайване, както и зрителни смущения, шофирането не се препоръчва докато продължава лечението с него.

Взаимодействие с други медикаменти

ИТРАКОНАЗОЛ ФУНГИЗОЛ може да влезе в лекарствени взаимодействия с доста продукти, затова прилагането му трябва на всяка цена да бъде посочено от лекар с препоръчване на индивидуална схема на прием. Особено внимание е необходимо при съвместяване с лекарства при алергия, за поддържане на сърдечния ритъм, статини, продукти срещу мигрена, сънотворни, специфични лекарства след раждане, при храносмилателни проблеми, за лечение на туберкулоза, на епилепсия, жълт кантарион.

Усреднена цена в аптеките – 13 лв за опаковка от 15 капсули

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *