ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кекс с моркови за здрави очи

Трудно ви е да повярвате, че този ароматен кекс е направен изцяло от полезни съставки специално за очите. Той е сочен, вкусен и бързо се „изпарява” от чинията.

keks morkoviПродукти

половин чаша ябълков сос

2/3 чаша гранулирана захар

2 големи яйца

2 супени лъжици олио

1 чаена лъжица ванилова есенция

1 ¼ чаши пълнозърнесто брашно за сладки

1 чаена лъжица сода бикарбонат

1 чаена лъжица канела

½ чаена лъжица сол

1,5 чаши настъргани моркови (3 големи)

половин чаша натрошени орехи

30 г нискомаслена сметана/сирене

2 супени лъжици нискомаслено мляко

2-3 супени лъжици захар за декорация

Инструкции

Загрейте фурната до 180 °С. Намажете с мазнина кръгла тава. В малка купа разбийте ябълковия сос, захарта, яйцата, олиото и ванилията.

Смесете брашното, содата, канелата и солта. Направете кладенче в средата и изсипете сместа с ябълковия сос, след което разбъркайте съставките. Добавете морковите и орехите. Изсипете тестото в тавата.

Печете 35 минути или докато клечка за зъби, забодена в средата на кекса, излезе чиста. Извадете тавата и я сложете на решетъчна подложка да изстине за около 10 минути, след което извадете кекса от тавата да се охлади напълно за 1 час.

Междувременно в малка купа разбийте сиренето/сметаната и млякото до пълното им смесване. Добавете 2 супени лъжици захар и разбийте до получаване на гладка смес. Прибавете още захар, ако сместа е рядка. Поставете кекса на чиния за сервиране и залейте с глазурата.

Хранителна стойност

160 калории, 3 г протеини, 23 г въглехидрати, 2 г влакнини, 6 г мазнини, от които 1 г наситени, 37 мг холестерол, 236 мг натрий

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *