ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Астигматизмът може да се коригира

Проучванията сочат, че в 85 на сто от случаите този очен дефект се предава по наследство.

Астигматизмът е вид аномалия на рефракцията, резултат от неправилната кривина на роговицата или лещата на окото, водеща до влошаване на зрението, напрежение в очите и главоболие. В една голяма част от случаите промените са изключително дискретни, което не води до оплаквания, и обикновено остават недиагностицирани или се откриват при профи­лактичен преглед. Роговицата и лещата са двата основни пречупващи преминаващата светлина фактори. В резултат на това лъ­чите се фокусират върху определена точка от ретината и се възприема ясен образ. Повърхностите на роговицата и лещата са част от сфера. Промените в кривината им съответно водят до смущение в тази концентрация и следователно влошава­не остротата на зрението. Обикновено, астигматизмът е наследствен, налице е още при раждането и може да прогресира с възрастта. Придобит астигматизъм се наблюдава след травми на окото или опе­ративни намеси.

Здравейте! След компютърен тест и очен преглед ми установиха, че имам астигматизьм. На едното око с диоптър 0.5. а на другото 1.0. Помолих лекаря да ми изпише лещи, но той каза, че нямало лещи за астигматизьм или дори ида има били много скъпи. Наскоро прочетох, че всъщност има меки контактни астигматични лещи и дори е препоръчително да се носят, тъй като въздействат върху самата роговица и я оформят, а по този начин се лекува самият астигматизьм. Другият плюс, освен удобството, е че имаш перфектно периферно зрение. Моля посъветвайте ме какво да правя? Лекарят и тези, които работят в оптиката, ми препоръчват очила и ми убиха надеждите за лещи. Ще се радвам да получа от вас и повече информация за астигматизма, плюсовете и минусите на различните методи на лечение с контактни лещи и очила.

Веселина Христова – Русе, бл. „Здравец“ 231

Симптомите са: замъгляване на зрението, намаляване на остротата му, напрежение в очите, лесна умора, главоболие, влошаване на работоспо­собността. Обикновено заболяването се съчетава и с други аномалии – късогледство (миопия) или дале­когледство (хиперметропия). Диагностицирането включва обстоен офталмологичен преглед. Започва се с изследване на зрителната острота с позната­та на всички таблица с числа и символи.

КАКВИ СА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА КОРЕКЦИЯ

На първо място това се постига с помощта на очила. Използват се цилиндрични лещи за корекция на аномалията в определен меридиан.

Контактните лещи са следващата опция. Ползват се както твърдите лещи, така и специ­ални меки лещи – т.нар. торични лещи, предвидени именно за корекция на астигматизма.

Ортокератологията представлява корекция на рефракционната аномалия с помощта на набор от твърди лещи. При носенето им за определен период от денонощието (например през нощта) се променя кривината на роговицата и зрението се подобрява в останалата част от него. След прекратяване на употребата им състоянието на роговицата се връща до изходното.

Хирургичните методи на лечение се извършват с лазерна техника. Целта е премахване на зависимостта от очилата и контактните лещи.

Материалът е от в-к „Доктор

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *