ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПИРОКСИКАМ / PIROXICAM

Съдържа пироксикам (твърди капсули с дозирано съдържание от 10 или 20 мг)

Предназначение

pirПИРОКСИКАМ е нестероидно противовъзпалително средство. Препоръчва се при костно-ставни и мускулни възпаления – ревматоиден артрит, спондилоартрит, остеоартрити и спортни травми; при дископатии и плексит. Овладява болезнената симптоматика и блокира инфекции след хирургични интервенции и стоматологични манипулациии. Съдейства при комплексно неразположение от дисменорея. Медикаментът е предназначен за краткотрайна употреба.

Как се приема

Приемът на ПИРОКСИКАМ се препоръчва от лекар; дозата и продължителността зависят от характера на здравословния проблем, възрастта и състоянието на потребителя.

Ако няма други указания, обичайната доза за възрастни и деца над 14 години е една капсула от 20 мг дневно или 2х10 на два приема.

Ако се касае за остро състояние, може да се започне ударно лечение с 40 мг дневно на два приема, но не по-дълго от два дни.

Терапията след това продължава с дневни дози от 20 мг в продължение на 1-2 седмици, като състоянието се проследява от лекар.

При подагра се препоръчва пет- до седемдневен прием на 40 мг  ПИРОКСИКАМ дневно.

При дисменорея се приемат 40 мг в рамките на един ден, след което терапията продължава до отзвучаване на симптомите с по 20 мг дневно.

Капсулите се поглъщат цели, с достатъчно вода.

Възможни нежелани ефекти

Лечението с ПИРОКСИКАМ може да причини реакции на свръхчувствителност – сърбеж и зачервяване на кожата, рядко уртикарии, проблеми с дишането, бронхоспазъм, единични случаи на анафилактични реакции.

Съобщавано е за стомашен дискомфорт, гадене и повръщане, стомашна болка, запек или диария, провокиране на язва, кървене.

Има данни и за въздействие върху централната нервна система – замайване, отпадналост и необяснима умора, главоболие, влошена концентрация. При някои потребители се проявяват зрителни и слухови нарушения, промени във вкусовите усещания.

Има съобщения за въздействие върху сърдечно-съдовата система: ускорен пулс, аритмия.

Има единични прояви на влошени функции на бъбреците с отклонения във функционирането от различен характер. Много рядко е възможно да се провокира хепатит. При лабораторен анализ могат да се установят промени в кръвната картина.

Кога НЕ БИВА да се приема

ПИРОКСИКАМ не бива да се приема при установена свръхчувствителност към медикамента.

Продуктът не е подходящ за деца под 14-годишна възраст.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

Не шофирайте след прием на ПИРОКСИКАМ, тъй като медикаментът може да причини замайване и влошена концентрация.

Необходима е лекарска преценка за безопасността на приема при пациенти с язва, гастрит или склонни към кървене в отделни участъци на храносмилателния тракт.

Терапията с този продукт се обмисля много внимателно, ако е наложителна за пациенти със заболявания на бъбреците и/или черния дроб. Същото условие е валидно при пациенти на постоянна терапия с диуретици и/или антикоагуланти заради заболявания на сърдечно-съдовата система.

ПИРОКСИКАМ потиска функциите на репродуктивната система, което е важно при паралелни опити за забременяване. Това въздействие се прекратява след терапията.

Взаимодействие с други медикаменти

ПИРОКСИКАМ въздейства негативно на стомашно-чревния тракт при паралелен прием с други нестероидни противовъзпалителни или кортикостероиди.

Медикаментът понижава ефекта от други медикаменти като диуретици или бета-блокери и това трябва да се има предвид при определянето на индивидуална схема на комбиниран прием.

Паралелният прием с хинолони увеличава риска от гърчове и припадъци.

При едновременно приемане на ПИРОКСИКАМ и антикоагуланти е по-вероятно да се получат кръвоизливи. При увеличаването на риска за здравето и живота на пациента заради паралелен прием на лекарства лекуващият преценява кой от тях може да бъде спрян, да се коригира дозировка или да се разработи график с продължителен интервал на приема за отделните медикаменти.

________

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 20 капсули х 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *