ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диабетът е болест, която може да доведе до много усложнения

Захарният диабет е едно от най-разпространените заболявания, като през последното десетилетие се наблюдава увеличаване на честотата му. Разпространението на болестта зависи от демографски, географски и социални фактори. Повече боледуват лица, които са изложени в по-голяма степен на влиянието на стресови фактори, както и предимно хора на умствения труд. Захарният диабет се съпро­вожда с постоянно повишено ниво на захарта в кръвта, особено с възрастта. От кръвта елюкозата попада в мозъчните клетки, където променя проводимостта на нервните окончания и влияе на тяхната структура.

ДИАБЕТНА НЕВРОПАТИЯ КЪМ НЕЯ СПАДАТ:

  • Дифузна периферна полинев-ропатия – най-разпространеното усложнение на диабета. Съпро­вожда се с болки, изтръпване и боцкане в областта на стъпалата. Кожата се удебелява и губи своята чувствителност.
  • Вегетативна невропатия – при нея се нарушава нервната регулация на работата в едни от органите или системите на организма. Усложнението може да засегне храносмилателната система, да предизвика кисели­ни, повръщане, разстройство на стомаха. То може да засегне и сърдечносъдовата система, като провокира аритмия, притъмня­ване в очите, главозамайване. И не на последно място страда и пикочната система – проблеми с уринирането.
  • Мононевропатия. Уврежда се един от нервите, което води до спонтанни болки, до загуба на чувствителност и неподвижност в местата, контролирани от съ­щия този нерв.
  • Радикулопатия – увреждане на нервните коренчета на гръбнач­ния стълб, което се съпровожда с резки болки.
  • Енцефалопатия – появява се при увреждане на главния мозък и довежда до влошаване на памет­та, до бързо уморяване, плачли­вост, лош сън.
  • Невропатията е моторна, сензорна и автономна. Човек може да заподозре за наличие на тази болест по един от следните признаци:
  • Възникват трудности при повдигане на предмети, човек не може да ги задържи в ръцете си. Трудно му е да ходи и да се изкач­ва по стълбите – това е моторна невропатия.
  • Появяват се трудности в разпознаването на предметите при опипване, възниква изтръпване и боцкане, походката става кла­тушкаща, болният усеща парене в краката – тук става дума за сензорна невропатия.
  • При автономната невропа­тия възникват главозамайване при ставане от леглото, нарушена ерекцията, проблеми с червата.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *