ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Колко шумно е прекалено шумно?

Чувствителността на шум варира от човек до човек, затова как да преценим кога сме застрашени? Възможно е да увреждате слуха си, ако:

– някой шум предизвиква болка в ушите;
– използвате тежки машини в продължение на повече от 30 минути дневно;
– сте изложени на редовни ударни шумове като звуците от коване или пробиване с бургия;
– продължителният шум – като при пълно с хора обществено пространство, работна среда с шумни машини или дом край натоварен път – е налице през по-голямата част от деня;
– чувате звън в ушите по време и след излагане на шум;
– качеството на слуха ви се понижава в часовете след излагане на силен шум.

shumnoБлокирайте слуха

Острата загуба на слух вследствие на много силен шум от внезапен взрив или продължително излагане (като заставане близо до озвучителните колони на рок концерт) често преминава за няколко дни, но невинаги. Затова важна стъпка към предпазването на слуха е избягването на източниците на много силен шум, който може изневиделица да причини вреда. Сред главните причинители на проблеми са индустриалните машини, електрическите инструменти, строежите, клубовете и дискотеките, концертите, фойерверките, самолетните писти, силната музика и селско-стопанските съоръжения. Когато не можете да избегнете силния шум, ограничете излагането си на него колкото се може повече, носете защита (тапи или изолиращи слушалки), а ако ви се налага да понесете продължителен шум, се опитайте да давате почивка на ушите си на равни интервали – по 10 минути на всеки час например.

Как тапите станаха полезни?

Много хора, израснали през шестдесетте и седемдесетте години на миналия век, когато музикалните усилватели стават все по-разпространени, не са обръщали внимание на чувствителността на слуха си и сега съжаляват за това. Някои от най-известните изпълнители от това време, включително китаристът на The Who Питър Таунсенд, както и Нийл Йънг, Стинг и много други, които тогава са били музиканти и инженери по звука, сега страдат от значителна загуба на слуха. За щастие вече знаем за опасността от шума и в днешно време диджеите и музикантите все по-често ползват тапи за уши, когато работят или свирят.

Включване, настройка!

Лекарите са сериозно загрижени за влиянието на преносимите музикални плейъри. Установено е, че две трети от младите хора, които редовно използват MP3 плейъри, рискуват да загубят преждевременно слуха си, тъй като ги слушат прекалено силно. Не е само фактът, че слушалките извеждат звука твърде близо до ухото. Съществува и проблемът, че в ежедневието хората усилват звука, за да се изолират от фоновия шум на улицата или в градския транспорт.

Доказано е, че в сравнение с останалите, младите хора, които слушат лични аудиоустройства над 7 часа седмично, се нуждаят от по-висока минимална сила на звука, за да могат да чуват. Освен това проучванията сочат, че почти 50% от младежите слушат музика през плейър над 1 час дневно, а една четвърт достигат 21 часа седмично. Около 65% усилват звука над 85 dB – ниво, което според Световната здравна организация уврежда слуха, ако се слуша през слушалки повече от час.

Музика на макс!

Обезпокоително е, че височината на звука от радиото или музикалния плейър е 85 dB, когато са настроени само на една четвърт от максималната си сила. Когато звукът достигне 120 dB, слушащият MP3 може да разполага с по-малко от 15 минути, преди да получи увреждане на слуха. Повечето от запитаните потребители са били в блажено неведение, че застрашават слуха си. Сега здравните организации провеждат кампания, която да накара производителите да поставят предупреждение върху опаковките относно опасността от високото слушане на музика. Специалистите съветват потребителите да си набавят вътрешни филтри за слушалките – те заглушават външните шумове и осигуряват ясен звук на по-ниски и безопасни звукови честоти.

Травма

Постоянният шум уврежда слуха постепенно. Но е възможно да се получи и внезапна, понякога необратима загуба на способността да чувате след еднократно излагане на много силен звук като бомбен взрив или изстрел от близко разстояние. Нужен е много шумен взрив – към 140 dB – за да се стигне да подобно увреждане, но то може да се случи и в рамките на една пета от секундата. Известна като акустична травма, силовата вълна от взрива физически наранява вътрешното ухо. Понякога може да спука тъпанчето или дори да засегне малките костици в средното ухо.

Предлагаме ви лесен начин да разберете дали музикалните плейъри увреждат слуха ви. Според специалистите ако някой друг може да чуе звука от слушалките ви от един метър разстояние – дори съвсем слабо – тогава той е прекалено силен и вие излагате слуха си на риск.

Ефективни тапи за уши

Много от тапите за уши, които се продават в аптеките и спортните магазини, са предвидени за предпазване на ушите от навлизането на вода при плуване и не предлагат добра защита срещу шума. За ефективна защита потърсете тапи, които са специално произведени за тази цел. Те предлагат ООНЗ (основно ограничаване на нивото на звука) с поне 20 dB. Тапите за уши, предвидени специално за музиканти и особено подходящи за купонджиите, се наричат заглушаващи изолатори или заглушаващи тапи. При използването им музиката е все така вълнуваща и не губите нищо от честотите й – просто е по-тиха. Професионалните тапи са доста по-малки от стандартните и затова почти не се забелязват.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *