Кои болести наследяваме от бащите си

Човешката индивидуалност, в това число и фамилните заболявания, е до 80% наследство от бащата. Външната прилика с единия или другия родител е без значение.

papaТози категоричен извод принадлежи на учени от Държавния университет в Северна Каролина, информират от kp.ru. Близо сто години е считано, че наследствената информация е заслуга на майката, и на бащата приблизително по равно. И че в равна степен се проявяват заболявания и мутации от двамата родители. Оказва се обаче, че това изобщо не е вярно. Заболявания от рода на диабет от втори тип, сърдечно-съдови страдания и шизофрения , затлъстяване и рак зависят от това в каква степен те са се проявили убащите ни. Бащиният генетичен материал, както се оказва, е използван много по-охотно от новия човек, отколкото майчиният.

Ръководителят на изследването – професорът по генетика Фернандо Пардо-Мануел де Вилена счита, че изследването отваря нова област в генетичните изследвания за човека. До този момент е било считано, че 95 гена имат значение за отключването на наследствените заболявания. Сега излиза, че такъв ефект може да се очаква от хиляди гени.

Известно е, че в крайна сметка гените са отговорни за производството на протеините в човешкия организъм. Създаването на всеки човешки протеин става с участието на няколко гена. Правилната структура на новия протеин зависи не толкова от участието на всеки от гените, колкото от взаимодействието помежду им. Може дори да се мисли в други категории: че за производството на протеини се задействат десетки “компютърни програми”, които се управляват една друга. Дори и в най-простия случай действат най-малко два гена. Единият идва от майката, другият от бащата. До този момент се е смятало, че те са равнопоставени. Сега вече е ясно, че бащиният ген в 80% от случаите управлява майчиния. Ето защо бащата трябва да се счита отговорен за нашата индивидуалност, включително за генетичните ни заболявания.
Но щом индивидуалността зависи от бащата – каква е ролята на майката, какво дава тя?! Отговорът е прост: дава самия живот! Всяка клетка в организма на детето съдържа пълен набор от майчините клетъчни характеристики. Т.е. организмът се състои от клетки, които са копия на майчините клетки. А вътре в тях се трудят бащините гени. Още по-кратко казано: ако бащата е отговорен за това какви сме, на майката се дължи съществуването ни изобщо.

Какво да си мислим за бъдещето след това откритие? Какво ли не. Например – генните инженери ще могат да си спестят опити и изследвания, за да програмират едно здраво бебе. Достатъчно е да се фокусират върху мутациите в бащините хромозоми. При установяването на вече отключени генетични заболявания терапията може да се насочва директно към определени гени, като наследствените заболявания на майката изобщо няма да представляват интерес.

Оценете статията
Оценка 5 от 1 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.