Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасни ли са любимите овесени ядки и мюсли?

Специалисти от Държавния университет в Айдахо изследваха около 500 мостри от сухи закуски – тип мюсли, с включени компоненти от царевица, ориз, пшеница и овес. Заключенията им будят тревога за безопасността на тези храни, считани за здравословни.

musВ някои храни с овсени ядки могат да са повишени стойностите на компонента охратоксин А, коментират от meddaily.ru. Охратоксин А е съединение, което произвеждат някои плесени. Вече е научно доказана връзката между тези съединения и рака на бъбреците у животни.

Засега учените не са наясно как се отразява токсинът върху човешкото здраве. Международната агенция по изучаването на рака, която е структура на Световната здравна организация, квалифицира съединението като канцероген. В Европейския съюз съществуват норми, съгласно които количеството на охратоксина в храната не може да превишава три нанограма на грам. Специалистите са открили охратоксин А практически във всички сухи закуски. Най-високи са концентрациите му в овесените ядки, следвани от смесените закуски тип мюсли с пшеница, царевица и ориз.

В повечето образци стойностите са по-ниски от пределно допустимата норма на ЕС. Но в овесените ядки границата е надскочена с 8%. Според изследователите производителите трябва да се съобразят с фактите и отговорните инстанции са длъжни да предприемат съответните мерки по този повод.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *