Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при екзема

Диета при екзема – Хубаво е да се чувстваш добре в кожата си, но за хората с екзема това е трудно постижимо заради непрекъснатия сърбеж и дразнене.

Диета при екзема

Екземата най-често засяга бебетата и малките деца, но и възрастните стават нейни жертви. Симптомите й включват изсушаване, лющене, зачервяване, подуване и понякога поява на мехури по лицето, ръцете, китките и вътрешната част на коленете и лактите. Сърбежът е непоносим и с течение на времето раздразнените участъци загрубяват и придобиват сивокафяв цвят.

Смята се, че екземата се появява по наследство и се среща по-често при хора със свръхчувствителна имунна система, реагираща на външни дразнители. Обикновено екземата е реакция на организма към определени храни. Избягването им е начин тя да се предотврати, но много други храни могат да помогнат.

Диета при екзема

Сьомга, херинга, аншоа и други храни, богати на омега-3 мастни киселини

Сьомгата и другите храни, изброени по-горе, са добри източници на омега-3 мастни киселини. Те помагат за възобновяването на кожния епител, предпазват от възпаления и предотвратяват състояния като екземата. От най-голямо значение е високото им съдържание на омега-3 мастните киселини ЕРА, които намаляват кожните възпаления. В търсене на облекчение и лечение на симптомите и причините за екземата учените са съсредоточили усилията си върху изследване на рибеното масло, а не на рибата. Но дерматолозите смятат, че не то, а рибата е особено важна за лечение на екзема.

Не обичате риба? Съществуват много видове риба и начини за приготвяне, които могат да я направят едно от любимите ви блюда. Опитвайте различни, докато намерите най-подходящия за вас.

Минимален прием: От две до три порции мазна риба на седмица. Вечеряйте един-два пъти в седмицата с риба, направете си сандвич с риба тон или сьомга за обяд или салата с домати и риба тон.

Полезен съвет: Някои хора са алергични към рибата и консумирането й може да влоши симптомите на екземата. Ако сте склонни към алергии, консултирайте се с лекаря си или професионален диетолог, който ще прецени дали рибата е сред проблемните за вас храни.

Китайски черен чай улонг от диета при екзема

Този традиционен китайски чай е смес от силен черен чай и горчив зелен чай. В Япония е проведено изследване, при което хора с екзема изпивали три чаши чай улонг на ден. След седмица всички почувствали облекчение на симптомите, а след три седмици 63% получили трайно подобрение. Според изследователите съдържащите се в чая полифеноли помагат за възстановяването на кожата. Други изследвания показват, че танините със затягащо действие спомагат за намаляване на възпалението.

Минимален прием: Три чаши чай на ден – чаят престоява в гореща вода най-малко 3 минути.

Кисело мляко с живи бактерии – задължително в диета при екзема

Полезните бактерии в киселото мляко подсилват имунната система, особено имунните клетки в стомашночревния тракт. По всичко изглежда, че „добрите“ бактерии (известни като пробиотици) потушават възпаленията и помагат на тялото да произвежда бели кръвни клетки и антитела, както и различни фактори на растежа, които не позволяват на тялото да реагира прекалено бурно на алергените. Изследванията показват, че пробиотиците са особено важни за бебетата и децата, чиято имунна система още се развива. Две от тези бактерии, Lactobacillus acidophilus и bifidobacterium помагат на организма да усвоява по-добре хранителните вещества, включително и „добрите“ мазнини, които също предпазват от екзема.

Минимален прием: Една или две чаши на ден.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Пробиотици

Редица изследвания са показали, че пробиотиците могат да предпазят бременните жени и бебетата от екзема. Финландски учени изследвали 230 бебета с екзема, като първо изключили кравето мляко от храната на бебетата или кърмещите ги майки. След това започнали да дават на половината бебета добавки с пробиотици, а на другата половина – таблетки с плацебо. Състоянието на всички бебета се подобрило, но приемащите проби-отици почувствали 30% по-голямо облекчение. Изследователите предполагат, че полезните бактерии спомагат за изграждането на силна имунна система на по-ранен етап от развитието на детето. Смята се, че пробиотиците могат да помогнат и на по-големи деца.

Доза: За бебета се консултирайте с педиатър за адаптирано мляко или кърма със съдържание на пробиотици. Бременните и кърмачките трябва да приемат капсули с един милион микроорганизми lactobacillus и bifidus два пъти на ден.

Омега-3 мастни киселини

За да се овладее възпалението на кожата, капсулите с омега-3, особено от вида ЕРА, са подходящи за деца, които не консумират често риба. В едно изследване участниците приемали капсули с рибено масло, съдържащо ЕРА мастни киселини, в продължение на три месеца. В резултат симптомите на екземата, като сърбеж и възпаление, намалели с 30%.

Доза: Възрастните трябва да приемат капсули рибено масло от 1 г веднъж дневно (уверете се, че съдържат ЕРА). Вероятно трябва да приемате добавките най-малко 12 седмици, за да забележите резултат. За деца търсете специално рибено масло под формата на течност или таблетки за дъвчене. Предлагат се и ароматизирани добавки. Следвайте инструкциите за употреба.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Краве мляко, яйца, пшеница, соеви продукти и ядки

Това са типични алергенни храни, които могат да предизвикат реакция при децата и да влошат екземата. Най-лесният начин да разберете дали определени храни изострят екземата е като се подложите на диета, при която изключвате от менюто си всички възможни хранителни алергени за две седмици, след което ги включвате постепенно и наблюдавате реакциите на организма. Препоръчително е да направите това с помощта на лекар или професионален диетолог. В противен случай рискувате да изключите от менюто си храни, които са напълно безвредни, а да продължите да консумирате реалните виновници за екземата ви.

Кафе

При някои хора, страдащи от екзема, симптомите се изострят след консумация на кафе. Най-вероятно организмът възприема кофеина като дразнител или кафето увеличава киселинността в тялото, което води до възпаления. Опитайте се да изключите кофеина за 3 седмици, за да разберете дали причината е в него.

Червено месо

Ограничете червеното месо, поради съдържание му на наситени мазнини, по време на екземните кризи.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *