Начало / Здравословен живот / Любопитно / Какво е смъртта? В кой именно момент си мъртъв, според науката?


Какво е смъртта? В кой именно момент си мъртъв, според науката?

Линията между живота и смъртта остава донякъде неясна и ние продължаваме да водим дебат за точния момент, в който животът сваршва.

deathВъпреки многобройните концепции за живота и смъртта, от медицинска гледна точка има начин да се определи точният момент, когато един жив организъм е напълно, като съвсем няма съмнение за това, мъртъв.

Смъртта е нещо относително и хората, които са имали възможност да „възкръснат” е само благодарение на съвременните медицински постижения. Истинската смърт се случва, когато няма възможност човекът да бъде възкресен. Това е точката, от която няма завръщане.

Всичко, което нашите клетки правят, от растежа до репродукцията, се подхранва с глюкоза и кислород, които телата ни превръщат в аденозинтрифосфат (АТФ). Телата ни следват универсалния закон ентропията, което означава, че тези молекули ще са склонни към разпространение на случаен принцип от райони с висока концентрация към райони с ниска концентрация. Клетъчният процес е сложен, но просто казано, ентропията трябва постоянно да се държи под контрол, за да може животът да продължи. Когато този деликатен баланс се наруши, резултатът е смърт.

Животоспасяващи процеси като кардио-пулмонална ресусцитация (cardio-pulmonary resuscitation – CPR) и дефибрилацията могат да забавят и дори да премахнат настъпването на смъртта, но ако цялата клетка се е поддала на ентропията, връщането към живот е невъзможно.

Учените смятат обаче, че ако намерят решение за клетките да оцеляват при ентропия, те могат да бъдат в състояние един ден да надминат “точката, от която няма връщане” и ефективно да се преразгледа определението за смъртта.

 

 

Ваксина против хепатит е истинската причина за смъртта на Фреди Меркюри!

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб