Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Черните боровинки подсилват паметта!

В тези плодове – черните боровинки – се съдържат много повече антиоксиданти в сравнение с 40 от най-разпространените плодове и зеленчуци.

blueberry
Черните боровинки

Черните боровинки са едни от трите местни вида плодове в Северна Америка (другите два са грозде от сорта „Конкорд“ и червената боровинка) и са единствените с естествено син цвят, без да се броят някои сортове синьо-лилави картофи от далечни кътчета на земното кълбо. Черната боровинка е дребен плод, но половин купа съдържа почти два грама влакнини, почти колкото във филия пълнозърнест хляб.

Лечебни свойства

Антиоксидантните растителни пигменти (флавоноидите антоцианини), на които се дължи синият цвят на боровинките, предпазват от сърдечносъдови заболявания, рак и свързаните с остаряването слепота и загуба на паметта. Няма по-добро предпазно средство срещу инфекции на пикочните пътища от черната и червената боровинка – съдържащите се в тях антиоксиданти епикатехини не позволяват на бактериите да се задържат по стените на пикочния мехур. Освен това голямото количество влакнини в този плод предпазва от запек.

Здравен съвет

Ако обичате палачинки с боровинки, не добавяйте плодовете по време на приготвянето им, защото високата температура разрушава витамин С. Потърсете и други подобни на черната боровинка плодове, които са с още по-голямо съдържание на антиоксиданти – бъз, касис, арония и др.

Ключови съставки:

Влакнини (фибри), антиоксиданти, витамин С, желязо

Оптимален прием: Половин чаша боровинки се равнява на една порция плодове

Съвети за пазаруване: Избирайте сухи, пълни плодове със силен аромат и без натъртвания. Трябва да бъдат покрити със сребърно-бял прашец. Ако плодовете са смачкани или прашецът е изтрит, значи не са били внимателно съхранявани. Внимателно разтръскайте пакета – ако плодовете не се отделят лесно, значи са презрели или смачкани. Петната по дъното на пакета също са знак, че боровинките са презрели. Измийте плодовете непосредствено преди консумация.

Полезни съвети

  • Не изхвърляйте пластмасовата кофичка, в която се продават боровинките – може да ви послужи като гевгир. Използвайте я да измиете плодовете, след което я запазете за миене и на други дребни плодове.
  • Ще изсушите тези деликатни плодове, като поставите под тях хартиена кърпа.
  • Добавете боровинки към лимонадата. Поставете няколко във формичките за лед, напълнете ги с лимонада и замразете. Добавяйте три ледени кубчета към всяка чаша лимонада.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *