Начало / Здравето от А до Я / Болести на опорно двигателната система / Здравни съвети от най-старата жена в Европа


Здравни съвети от най-старата жена в Европа

Ако искате да живеете повече от сто години, изяждайте по три сурови яйца всеки ден. Такъв съвет дава на кандидат-дълголетниците италианката Ема Морано, най-старата жена в Европа.

emaМорано е на 115 години, поясняват от medikforum.ru. Тя е петата по дълголетие жена в света; преживяла е две световни войни и 70 правителства и животът й е преминал през три века. Баба Морано е убедена, че знае тайната на дългия живот: още от дете изяждала по три сурови яйца всеки ден. Другото условие за женско дълголетие е да се избягват мъжете. Тя се е развела преди Втората световна война и оттогава не е създавала връзки.

Не искам някакъв мъж да доминира в дома ми – споделя Ема. Тя разказва още, че е била щастлива в краткия си брак, но след смъртта на детето си пожелала да остане сама и с бившия си съпруг се разделили. Това в 1938 година никак не било лесно, но упоритата жена успяла да постигне своето. След развода не й липсвали кандидати за ново семейство, но тя не мислела за подобно нещо.

Ема Морано е родена на 29 ноември 1899 година в Северна Италия, недалеч от границите с Франция и Швейцария. Тя е едно от осемте деца в семейство на дълголетници. Една от сестрите й починала на 102 години, а друга почти на сто.
Ема е известна от времето, когато навършила 110 години и се оказала в списъка със 75 дълголетници, преминали тази граница на времето. Почти всички в “групата” са жени. Лекарите постоянно наблюдават здравето й и провеждат анкети, за да съберат материал за начина й на живот и за ролята на наследствените фактори.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Един коментар

  1. za qjcata neznam dali e verno ,no za tova da jivee6 sama e 100% istina za dylgoletie

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб