Натуралният шоколад съдържа полезни флавоноиди!

Това е един полезен сладкиш, пълен с антиоксиданти.

chocolateПроизвежда се от печени зърна от какаовото дърво, което расте в Южна Америка. Христофор Колумб пръв„открива“ какаовите зърна и ги донася в Европа. В началото какаото се консумирало като напитка, приготвена от смлени какаови зърна и вода. Шоколадът се появява за първи път в познатата ни днес форма през 1910 година. Приготвя се основно от какаова маса, какаово масло и захар. Млечният шоколад съдържа и мляко или мляко на прах. В белия шоколад (приготвен от захар и какаово масло) липсват полезните какаови съставки на тъмните видове шоколад. Точката му на топене е точно под телесната температура, затова се топи така приятно в устата.

Лечебни свойства

Натуралният шоколад съдържа огромно количество от изключително здравословните флавоноиди, антиоксиданти, които се срещат и в червеното вино и в много плодове и зеленчуци. В него ще намерите най-много флавоноиди от всяка друга храна. Според изследванията антиоксидантите в натуралния шоколад се отразяват благоприятно на кръвното налягане, предотвратяват образуването на съсиреци, забавят окисляването на LDL холестерола (намаляват способността му да се отлага по стените на артериите) и потушават възпаленията. Данните от научни проучвания показват, че дневният прием на около 100 г натурален шоколад може да намали риска от инфаркт с 10% и да понижи инсулиновата резистентност, която е основна причина за диабета.

Здравен съвет

За максимален прием на антиоксиданти изберете шоколад с най-малко 60% съдържание на какао.

Оптимален прием: Една порция е около 100 г

Съвети за пазаруване: Купувайте шоколад от надежден магазин и проверявайте дали опаковката е цяла. Съхранявайте го загърнат във фолио и найлонова опаковка. Понякога по шоколада се появява бяло покритие, но вкусът и съставът му няма да се променят.

Ключови съставки: Калий, витамини А, В1 (тиамин), С, D и Е, желязо, флавоноиди

Полезни съвети

  • Сложете малко настързан шоколад В чаша и налейте горещо кафе и мляко, за да получите ароматна напитка с Вкус на капучино.
  • Най-лесният начин да разтопите шоколад: поставете го в топлоустойчива купа, покрийте я с капак и я сложете върху топлата плоча на кафемашината. Разбърквайте от време на време.
  • Екстрактът от ванилия усилва аромата на шоколада. Не се притеснявайте да увеличите количеството при приготвянето на сладкиши, може да сложите цяла супена лъжица.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *