ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Каква е връзката между шума и сърдечно-съдовите заболявания?

Шумните места са свързани с повишаване на сърдечната честота, кръвното налягане и нивата на холестерол в кръвта. Съществува съмнение, че шумът допринася за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Световната здравна организация предупреждава, че продължителното излагане на шум над 67-70 dB (еквивалентни на звуците от умерено натоварено улично движение) може да доведе до хипертония, което повишава риска от сърдечносъдови болести. Проучванията сочат, че дори умереният шум в продължение на над 8 часа може значително да повиши кръвното ви налягане.

Дори умереният шум може да повиши кръвното ви налягане
Дори умереният шум може да повиши кръвното ви налягане

Други изследвания предполагат, че излагането на шум над 50 dB през нощта води до хронично високи нива на кортизола, които увеличават опасността от инфаркт. Всичко над 45 dB пречи на съня. И високото кръвно налягане, и сърдечно-съдовите проблеми се свързват със зачестилите случаи на оглушаване.

Всъщност вредното влияние на шума е толкова широко разпространено, че някои активисти в САЩ призовават „вторичният шум“ – натрапчивите звуци, издавани от други хора, да бъде разглеждан като заплаха за здравето също както пасивното вдишване на вторичен цигарен дим. Европейската агенция за околната среда информира, че около 65% от хората в Европа са изложени на звуци от околната среда с нива над 55 dB, докато 17% от нас живеят сред шум над 65 dB. Тези нива не изглеждат особено високи – това са звуците от ежедневието като въздушен и автомобилен трафик, човешка реч, радио и домакински уреди например – но ако се подложите на влиянието им достатъчно дълго време, дори „нормални“ нива от този тип са противопоказни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *