Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасните пантофки-балеринки

Учени от Нотингамския университет обявиха, че носенето на сладките пантофки-балеринки е опасно за здравето. Пряк резултат от това модно увлечение е т.н. врастнал нокът на палеца.

balВодещият британски специалист д-р Майк О`Нийл съобщава интересна статистика, отбелязват от medikforum.ru. Като специалист по болести на ходилото и глезена докторът разполага с данни, че през последните пет години рязко се е увеличил броят на жените, които страдат от враснал нокът на палеца на крака. Експертното мнение на медика е, че една от основните причини за това е модата да се носят модерните пантофки-балеринки.

Твърдението на британския доктор се потвърждава и от наблюдения на други негови колеги. Обувки с равни подметки носят и други категории от населението, например деца и бременни. В тези групи патологията с нокътя на палеца също се наблюдава редовно.

Изследователите от Нотингамския университет коментират още, че има и други физически фактори, които правят ноктите от палците на краката особено уязвими. Учените обясняват, че става дума за нарушен баланс между силата, която обезпечава растежа на ноктите, и силата на сцепление, гарантираща връзката на нокътя с тъканите на пръста.
Ако нокътят изпитва механично въздействие силата, която го “зацепва” за пръста намалява и върху повърхността му възниква остатъчно напрежение. То изкривява повърхността на нокътя и той започва да се вдълбава в плътта на пръста. Тази версия на научния екип е публикувана в изданието Physical Biology. Под механично въздействие се разбира натискът на тялото при ходене с неподходящи обувки като балеринките.

Друга причина за болезнената деформация е прекаленото увлечение по педикюра. Твърде честото подрязване и пилене на ноктите в опит да изглеждат по-естетично – всичко това нарушава естествения баланс на силите, под чието въздействие са палците. Техните нокти изпитват най-голямо натоварване в сравнение с всички останали. Особено вредно е ниското изрязването на ъгълчетата – на практика това улеснява процеса, при който подложеният на натиск нокът се впива в незащитената уязвима тъкан.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *