ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Проф. Байкова: Свинската мас отново се завръща при нас

След като диетолозите набедиха свинската мас, че била вредна и ние започнахме да се тъпчем с полезен маргарин, сега отново обръщаме поглед към маста. Ето какво казва проф. Байкова

Проф. Байкова даде пример с една доста развита страна като Дания.

Маргаринът, който ядем и останалите хидро генизирани мазнини, в които има трансмастни киселини, крият големи рискове за здравето.

През 2003 г. там е въведен  регламент, според който количеството на трансмастните киселини не трябва да надвишава 2%.

След като този важен за здравето регламент бил въведен в Дания, броят на инсултите и на инфарктите намалял с 20%, а на смъртните случаи с цели 65%.

проф. Байкова
Проф. Байкова залага на домашната мас вместо на вредния маргарин

Проф. Байкова припомня, че у нас производителите масово тъпчат храните с трансмастни киселини, защото са значително по-евтини.

Най-полезна е домашната свинска мас, получена от гърба на прасето, от неговия стомах и която е натрупана около вътрешните органи.

Домашната мас трябва да се вари на бавен огън, за да се стопи постепенно. Прецежда се, като на дъното на съда остават частици, които наричат пържини.

Чистата мас се отлива в съдове и по този начин се съхранява на студено място в мазата, на тавана или на други места.

Дори и онези, които се борят за здравословно хранене казват, че баница, тутманик, пържени с мас картофи и яйца, са много по-вкусни, отколкото с олио.

Колкото прасето е било хранено с по-качествен фураж – жито и царевица, толкова неговата мас е по-вкусна, припомня проф.Байкова.

Освен за хранене, домашната мас има още приложения:

mas
Мажете кожата на корема с мас, за да не получите стрии

1. Козметично средство

В миналото мажели кожата на малките бебета с мас, за да не се цепи при порастването, а да бъде еластична и да се разтяга.

Само през лятото не трябва да бъдат мазани със свинска мас, понеже сгрява, докато през есента и зимата, дори и в ранната пролет чистата домашна мас е много подходяща.

Жените използвали мас вместо крем за изпръхнали и напукани ръце, за лицето, когато кожата им се бели или лющи от студа.

По същия начин бременните жени трябва да мажат кожата на корема със свинска мас, за да не се нацепва и да не се образуват стрии. 

След раждането отново е добре пак да мажат кожата си, за да се прибере и да не остават следи от разпъването.

2. Домашен сапун

Домашният сапун отново се завръща като екологично  средство за къпане, пране и миене на косата.

Понеже на пазара вече се предлагат множество етерични масла, с тях домашният сапун може да има и приятен аромат набор, на роза, на лавандула, на кокос.

Домашният сапун се приготвя от мазнина, сода каустик и малко вода. Мазнината се вари на бавен огън, докато се стопи и накрая се добавя содата каустик, която помага да се получи твърда и пенлива маса.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *