ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви са симптомите на диабетната ретинопатия?

Диабетиците са особено предразположени към редица очни усложнения. Те са по-податливи на късогледство, далекогледство или далтонизъм, инфекции на клепачите, ранна катаракта или синдром на сухото око. Диабетът удвоява риска от глаукома и увеличава опасността от увреждане на макулата и отлепване на ретината. Освен това диабетиците са особено предразположени към състояние, наречено ретинопатия, при което ретината е засегната в резултат на високи нива на кръвната захар. Овладяването на диабета значително намалява опасността от усложнения, като за много от диабетичните очни проблеми има ефикасни лечения.

diabetna-retinopatia

Какви са симптомите?

Една от най-притеснителните страни на диабетичната ретинопатия, която може да причини сериозни проблеми или загуба на зрението, е, че в ранните стадии рядко има симптоми, затова редовните очни прегледи – на всеки 6 до 12 месеца – са много важни за откриване на измененията, преди да са настъпили увреждания. Ако ретинопатията не бъде лекувана, с напредването й се появяват симптоми като:

– петна пред очите
– тъмни линии или червен филтър, които се отразяват на зрението
– влошаване на нощното виждане
– замъглено или напълно загубено зрение

Ретинопатията обикновено засяга и двете очи и колкото по-дълго сте били диабетик и нивата на кръвната ви захар са били нестабилни, толкова повече тя се задълбочава. В ранните етапи може да има подуване и впоследствие блокиране на някои от малките кръвоносни съдове в ретината. Накрая се образуват нови кръвоносни съдове – така наречената „пролиферативна ретинопатия“. Те израстват по повърхността на ретината и както при макуларната дегенерация, са необичайно крехки. Ако прокървят, това може да затрудни зрението и да причини слепота.

Рискови фактори, които можете да контролирате

Всеки диабетик е предразположен към ретинопатия. Но има рискови фактори, които можете да контролирате. Например опасността е най-голяма, когато не поддържате нивата на кръвната си захар в оптималните граници, ако имате високо кръвно налягане и висок холестерол. Пушенето на 20 цигари дневно утроява риска от ретинопатия, а при пасивните пушачи опасността е два пъти по-голяма.

За доброто на очите и останалата част от организма консултирайте се с личния си лекар и със специалист, за да държите нивата на кръвната захар, кръвното налягане и подкожните тлъстини под контрол. Редовно преглеждайте очите си, хранете се здравословно, ограничете приема на сол, тъй като тя влияе на кръвното налягане, и се опитайте да спортувате поне по 30 минути всеки ден.

Лечение на ретинопатия

Лазерното лечение може да забави или дори да спре прогресирането на болестта и обикновено не е препоръчително в случаите на пролиферативна ретинопатия. Това лечение обикновено протича в затъмнена стая в клиниката. Слагат се анестезиологични капки, върху окото се поставя контактна леща, сядате пред лазерен биомикроскоп, кой излъчва силно фокусирана, ярка светлина или поредица светлини от едната страна или откъм „периферията“ на ретината ви. Зрението ви може да бъде замъглено в деня след лечението, окото – да ви боли в продължение на няколко дни. Може да забележите и петна в периферното си зрението или да изпитате заслепяване през нощта.

Лазерната хирургия почти винаги е успешна, но може да са нужни няколко процедури и вероятно последващо лечение на по-късен етап. Това не е крайно решение, тъй като диабетът е доживотно състояние, затова съществува опасност от бъдещо увреждане на ретината. Учените работят върху нови лечения като лекарства, които могат да бъдат инжектирани в окото за лечение на анормални кръвоносни съдове или дори за предотвратяване на развиването им.

Повечето често срещани очни заболявания – като сухи очи и конюнктивит, могат да бъдат диагностицирани и излекувани след посещение при личния лекар. Тези състояния могат да бъдат неприятни и временно да попречат на нормалното ви зрение, но обикновено не го увреждат трайно.

При по-сериозни заболявания е важно да се правят редовни прегледи и да се потърси професионална помощ още при откриването на симптомите. Колкото и притеснителна да е диагнозата, почти винаги има какво да се направи. Лечението на очни заболявания се развива непрекъснато, а бъдещето на изследванията в тази област обещава невероятен напредък.

Национални програми за профилактика

Според здравните власти в Исландия активните редовни прегледи и стандартната лазерна терапия могат да бъдат много ефективни при контрола над диабетната ретинопатия. Там стартират национална програма за наблюдение на зрението на диабетиците през 1980 г., която дава добри резултати в превенцията на ослепяването и частичната загуба на зрението при хора с диабет тип 1 и 2. Програмата е оценена след 4-годишен период. От 205 пациенти, които били записани за участие, 175 продължили програмата с очни прегледи и подходящо лазерно лечение. Зрението на 74% от участниците се подобрило с два реда по Снелен (нивата от стандартната таблица на Снелен), докато при 2,5% то се влошило. Докладът показва, че при участниците, страдащи от диабет тип 1, зрението остава стабилно и случаите на ретинопатия са „малко“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *