Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Малко познати факти за любимата на малки и големи дъвка

Това изкушение, сладката дъвка, присъства постоянно в живота ни и е любимо лакомство за малки и големи

Вкусната, сладка или ментова дъвка присъства в живота на малки и големи всеки ден. Но замисляме ли се откъде е започнала историята на това изключително почитано изкушение.

Всичко започнало през далечната 4000 – 3500 г. пр. Хр., когато първата дъвка е била направена от брезова смола. В началото тя не е била използвана за дъвчене, а по-скоро като изключително успешно средство за лепене на остриета, на пукнати съдове от керамика или на прекършени остриета на стрели.

По-късно, през вековете на неолита, брезовата дъвка е била използвана успешно като антисептично средство. Те са я прилагали чрез дъвчене за лечение на различни инфекции, получили се в устната кухина.

davka-berbo
И Бербо обича да дъвче дъвка

В Древна Гърция, сочат древните артефакти, елините са дъвчели смолата от т.нар. мастиково дърво, а по-късно, в Испания, са ползвали смола от саподиловото дърво.

Индианските племена, коренното население на Америка, още през 17 век са познавали ползите от дъвченето на различни смоли от растения. Те са предавали своя опит на колонистите от Европа, завладели континента им.

Има сведения, че през Първата световна война военните са раздавали дъвки на своите войници, които дъвчейки да освобождават стреса и да се концентрират по-лесно.

Първата дъвка, правена от чист сок от смърч, е била приготвена през 1848 г. от Джон Къртис, и е била предлагана за продажба из цяла Америка.

Първият патент за вкусното изкушение е бил получен през 1969 г. от зъболекаря от щата Охайо Уилям Семпъл.

mastics
Медицинската дъвка мастикс изглежда по този начин
mastics
Медицинската дъвка, наречена още мастикс

Дъвката, от която се правят огромни балончета, се е появила преди почти един век, през 1928 г., когато Уолтър Димар разработил рецепта, която обогатил само и единствено с естествени оцветители за храна.

Първата дъвка без захар се появява на пазара през 1996 г., а никотиновите дъвки, използвали от пушачите от цял свят да спрат своя вреден навик – тютюнопушенето, е била изобретена през 2004 г.

В България първата дъвка е така известната марка „Идеал“, която се е появила на пазара през 70-те години на миналия век. Тя беше любимо изкушение на малките палавници, които надуваха огромни балони и често се залепяха по личицата, с което се превърна в запазена марка на децата на българския преход.

Съществува още един вид дъвка – медицинска дъвка, позната още като мастикс или сакъз.

Медицинската дъвка  се използва за лечение на кожни проблеми като рани, останали белези, при напукани пети.

Ако имате проблеми с  вашия  стомашно-чревен тракт като спазми, при колит или гастрит, сакъз може да ви избави от мъките.

Медицинската дъвка сакъз подобрява  кръвообращението и работата на сърцето.

Има положително действие върху организма при  настинки, вирусни инфекции и бронхити.

Медицинската дъвка сакъз се ползва и срещу лошия дъх.

Сакъз се продава в аптеките и всеки може да го закупи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *