Маски с горчица – отлични резултати за вашите кожа и коса

Всички познаваме вкусовите свойства на жълтата горчица, но знаем ли, че в козметологията тя намира също своето достойно място

Всички познаваме вкусовите свойства на жълтата горчица, но знаем ли, че в козметологията тя намира своето достойно място. Вероятно не, тъй като вкусната горчица се приема като лекарство, подправка или храна, но не и като козметичен продукт.

Активното средство в горчицата е синапеното семе и веществото гликозид синингрин. Именно благодарение на него, когато си направите домашна маска с горчица, тя ще има локално дразнещо кожата действие. Това се дължи на факта, че активната съставка ще подразни горните слоеве на епидермиса и ще стимулира обмяната на веществата. Това моментално ще успокои кожата и ще помогне при овладяване на възпалението й.

gorchica-kosa
Маски с горчица дават отлични резултати

Маските с горчица подобряват микроциркулацията на кожата на лицето, премахва нездравата й бледност, зарежда я с безценни хранителни вещества, които я правят нежна на допир, еластична и здрава.

Маски с горчица се препоръчват и за коса, особено ако страдате от мазна коса. С третирането с горчица на скалпа на главата се увеличава притока на кръв, а това нормализира действието на мастните жлези и спира отделянето на излишен себум.

Не забравяйте, че ако решите да си направите маска за косата или за кожата на лицето с горчица, задължително е да си направите тест за чувствителността на кожата ви, тъй като може горчицата да предизвика нежелано дразнене. Затова нанесете малко количество от готовата смес на кожата от вътрешната страна на китката си и така изчакайте 10 минути. Ако няма неприятни усещания, то тогава смело нанесете на нужното място.

А ето и рецепта за маска за лице, която има невероятен ефект върху кожата ви. Необходимите продукти за нея са 1 ч. лъжичка горчица, 2 жълтъка от пресни яйца, 1 суп. лъжица пчелен мед и зехтин. Всички продукти, без горчицата, смесете добре. След това на водна баня започнете да прибавяте горчицата с леко бъркане.

gorchica-kosa
Използвайте полезната горчица

Когато се разтвори добре, оставете да изстине достатъчно, а след това нанесете маската на лицето си. След 5 минути отгоре нанесете още един слой, а след още 5 минути изплакнете добре с хладка вода. Накрая нанесете овлажняващ крем за лице.

Ако по време на нанасянето усетите нежелано изгаряне на кожата, то тогава я изплакнете бързо с хладка вода, а следващият път, когато решите отново да си направите маска с горчица, намалете от нейното количество.

Направете си и маска за коса с горчица. За нея са ви необходими 1 супена лъжица горчица, която се разтваря с 2 суп. лъжици кисело мляко. Добавете към сместа един жълтък, една чаена лъжичка бадемово масло и също толкова мед. Объркайте всичко добре и след това разтъркайте обилно върху неизмита коса.

С масажни движения се опитайте да втриете маската в корените на косата. Накрая си сложете шапка за душ и така оставете да подейства 20 минути. Когато изтече това време изплакнете обилно косата си с кисела вода, в която е разтворен лимонов сок или домашен ябълков оцет.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *