Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Солената храна провокира рак на стомаха

Прекалената консумация на сол е опасна не само за високото кръвно налягане, за различни сърдечни заболявания, но и повишава риска от рак на стомаха.

izsipana-solРакът на стомаха в много случаи е причиняван от бактериална инфекция с участието на Helicobacter pylori, описват от meddaily.ru по информация от The Times of India. Бактерията предизвиква възпаление, а с течение на времето това възпаление става хронично и се превръща в рак.

Изследване, планирано от Бюрото по гастроентерология на Европейския съюз доказва, че има връзка между тези процеси и увеличеното потребление на сол. Един от участниците в изследването – Джон Атертън е коментирал, че солта вероятно създава благоприятна за бактерията среда и тя успешно се развива и размножава. Едновременно с това става и по-токсична и влияе негативно върху клетките на стомашната лигавица.

Както е известно, Световната здравна организация препоръчва здравословни норми на солно потребление – те са не повече от 5 грама сол в денонощие. Това е почти една чаена лъжичка. Ние смятаме, че е лесно да контролираме подобни количества, но се лъжем. Просто защото приемаме и още количества сол, за които не си даваме сметка: те се съдържат в хляба, тестените закуски, сготвените ястия, сирената и други храни.

Макар да се подчертава ролята на солта за повишен риск от рак на стомаха, цитираното изследване не съобщава нещо много важно. А то е – дали намаленото количество на сол в дневния порцион предпазва от това онкологично заболяване. Косвено доказателство в потвърждение на подобна връзка е хранителната традиция и съвременни практики на храненето в Япония. От тяхната статистика може да се заключи, че действително по-слабото потребление на сол прави случаите с рак на стомаха по-редки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *