Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасни ли са пресните натурални сокове?

Прясно изцедените сокове (фреш) винаги са били определяни като елемент от здравословното хранене. Всъщност наистина ли са така полезни, както много хора смятат?

sokКритиците им веднага биха казали, че те са опасни за зъбния емайл и провокират наднормено тегло, отбелязват от medikforum.ru. При приготвянето им от изходните продукти се губят много от хранителните вещества, полезни за храненето.

През последните години светът наистина е луднал по соковете! Такъв тон задават звезди от калибъра на Анджелина Джоли и Кейт Мидълтън. Търговията със сокоизстисквачки, преси и блендери процъфтява и все повече хора започват и завършват деня си с приготвянето на фреш. Това може да е банален сок от портокали, но може да е и нещо по-префърцунено, със зеленчуци и подправки.

Привържениците на соковите диети настояват, че обикновените сокове или смути притежават цял куп полезни качества. Те вкарват в тялото огромно количество хранителни вещества, включително витамини, минерали и всякакви антиоксиданти, които трябва да ни спасят от рак.

В същото време експерти по храненето признават, че увлечението по тези сокове е един от факторите на епидемията по затлъстяването на човечеството. Има дори специалисти, които сравняват натуралните плодови сокове с кока-колата по количеството на поглъщаните захари. В някои от тях наистина сладкото е прекалено много и напомня за изкуствено подсладените напитки.

Това е обяснението на тезата, че соковете провокират проблеми със зъбния емайл и диабет от втори тип. Да не забравяме и това, че при приготвянето на сокове се губи огромно количество полезни хранителни компоненти, които бихме получили при изяждането на цяла ябълка или портокал.

Няма съмнение – плодовете и зеленчуците са полезни и необходими Те предпазват от инсулт, хипертония, сърдечни заболявания и дори от някои видове рак. Доставят ни цинк , необходим за имунната система, и фолиева киселина, важна за производството на червените кръвни клетки. Проблемът е, че в соковете попадат само част от тези полезни съставки. Значителна част от тях се съдържа в кожата или “месото”, които при изцеждане се изхвърлят. Освен това в соковете няма фибри, а тази съставка от плодовете и зеленчуците е крайно необходима за храносмилателния тракт. Влакната гарантират живот за полезните бактерии, съдействат за правилната мастна обмяна и ускоряват изхвърлянето на отпадните материали от асимилацията.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *