Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Откажете цигарите завинаги с тези 8 тактики!

„Няма нищо по-лесно от това да спрете цига­рите. Аз лично съм го правил над сто пъти.“ Това заявил американският писател Марк Твен и оттогава не са били изречени по-мъд­ри думи. Много лесно човек се пристрастява към никотина, но много трудно се отказва от него.

Ако вече сте зависими, намаляването или отказването на цигарите може да доведе до неприятни оплаквания като раздразни­телност, депресия, гняв, безпокойство, гла­воболие, умора, повишен апетит, проблем с концентрацията и нарушен сън. Ето някои стратегии, които ще ви помогнат да успеете.

 спиране на цигарите, спрете цигарите

1    Насрочете дата

Отказването на цигарите изисква психиче­ска (и физическа) подготовка. Изберете си ден, в който да спрете пушенето в рамките на следващия месец, и оградете датата на ка­лендара.

Дотогава подгответе сцената за живота си без цигарен дим. Това е вълнуващ мо­мент, така че бъдете ентусиасти.

Запасете се със здравословни или дие­тични храни, например дъвки без захар, моркови и други зеленчуци, тикви, слънчо­глед и пресни плодове.

В нощта преди големия ден изхвърлете всички цигари, пепелници, кибрити, запал­ки и всякакви други аксесоари, свързани с пушенето. Помнете – вие вече сте непушач и те не са ви нужни.

2      Обявете го

Кажете на приятелите, семейството и коле­гите си на коя дата планирате да спрете цига­рите. И не се чувствайте неудобно, ако и пре­ди сте правили подобно изявление.

Припомнете им, че често са нужни по­вторни опити, за да се получи, и ги помолете да ви помогнат този да е последният.

3      Бъдете подготвени

Има вероятност хората да изпадат в депре­сия, когато отказват цигарите, особено по-възрастните, които може да се почувстват объркани, тъй като паметта и концентрация­та им може временно да са нарушени. С кач­ването на килограми е същото – трябва да сте подготвени. С други думи обмислете как да се справите с подобни симптоми, ако се появят, и не се страхувайте да се обърнете за помощ към личния си лекар, вместо от от­чаяние отново да запалите цигара.

4      Осигурете си подкрепа

Различни проучвания сочат, че ако имате силна подкрепа, шансовете ви да откажете цигарите са по-големи. В много болници и поликлиники се предлагат специализирани програми. Потърсете също приятелски съ­вет, брошури и полезна информация за това как да се отървете от вредния навик. Обмис­лете дали да не се включите в група през първите три месеца – периода, в който е най-вероятно да се върнете към цигарите.

5    Създайте си развлечения

Пушенето е точно толкова развлечение, кол­кото и зависимост. Занимавате се с него в по­чивките на работа, когато сте в задръстване или по време на тиха вечер вкъщи. Когато откажете цигарите, ще усещате, че нещо ви липсва в тези моменти. В зависимост от това къде се намирате запълнете празнотата с друга дейност.

Попейте любимите си песни в колата. Правете кратки разходки вместо пауза за пу­шене. Занимавайте ръцете си с нещо, напри­мер бродерия или редене на пъзели, докато си почивате вечер. Цигарите ще ви липсват по-малко, ако сте заети с нещо.

6    Потърсете никотинов заместител

Някои пушачи успяват да спрат рязко и от първия опит, но ще удвоите шансовете си за успех, ако в първите дни използвате нико­тинов заместител. Повечето подобни про­дукти се продават свободно, но има и таки­ва, които се предписват от лекар. Никотино­вите заместители не ви осигуряват усещане­то, което дават цигарите, но със сигурност намаляват нуждата ви от тютюн. Целта им е не да заемат мястото му, а да ви откажат от никотина.

Вероятността да успеете се увеличава, ако комбинирате никотинов заместител с ле­карство, предлагано само с рецепта, нарече­но бупропион („Зибан“). Първоначално е предписван като антидепресант, но се оказ­ва, че влияе на зоните в мозъка, свързани с пристрастяването към никотина и приятно­то му въздействие. Намалява не само жела­нието ви да пушите, но и физическите симп­томи, появяващи се след отказването на ци­гарите. (Важно е да знаете, че никотиновите продукти могат да причинят главоболие, га­дене и замаяност. Сред страничните ефекти на „Зибан“ са гадене, превъзбуденост, безпо­койство, сухота в устата и главоболие. Той може също да влоши проблемите със съня, от които много хора страдат, когато спрат цигарите.)

7    Избягвайте „стимулантите“

Идентифицирайте „стимулантите“ си – сред често разпространените са кафе и алкохол – и направете всичко възможно да избягвате си­туации, в които автоматично бихте посегна­ли към цигарата в дните, в които сте били пу­шач. През първия уязвим период от 2-3 месе­ца в помощ би било и пълното заменяне на алкохола с минерална вода или натурален сок. По-късно ще пиете с повече увереност, но помнете – алкохолът винаги „омаловажа­ва“ възбраните и трябва да сте бдителни.

8    Отделете 10 минути

Когато изпитате силно желание да запалите цигара, погледнете часовника си и изчакайте 10 минути. През това време поемайте дълбо­ко въздух, както бихте правили, ако пушех­те. Дълбокото дишане ще напълни белите ви дробове с чист въздух и ще отключи реф­лекса на спокойствието.

Когато изтекат 10-те минути, силното ви желание ще е отминало и по-лесно ще се въздържите.

 

 

 

 

Край на острата и системна злоупотреба с цигарите!

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *