Колко опасна е за женското здраве липсата на тестостерон?

Свикнали сме да гледаме на тестостерона като на предимно мъжки хормон, но той има пръст и в нашата женственост

тестостерон Важен е за сексуалното здраве както на мъжете, така и на жените. Секретира се предимно от яйчниците, но известно количество се отделя и от надбъбречната жлеза. През пубертета нивото му в женския организъм се увеличава, но с течение на годините се понижава. Ниско ниво на тестерона може да доведе до някои поразии.

ВЛИЯЕ НА ЛИБИДОТО

Предвид, че е полов хормон, не е изненада, че влияе на либидото. По принцип жените са с по-понижено сексуално желание, но ако нивата на тестостерона са ниски, то тогава ищахът за ласки съвсем ще липсва. Освен това може да доведе до влагалищна сухота и болезнен полов акт. Да не говорим, че може да е причина за аноргазмия – неспособност да достигнете до оргазъм.

НЕРЕДНОСТИ В МЕСЕЧНИЯ ЦИКЪЛ

Тестостеронът може удачно да се бърка там, където не му е работата. Той е толкова властен, че може да спре месечния ви цикъл, да усили болките, топлите вълни и рязката смяна на настроението.

УМОРА

Ако се чувствате уморени, въпреки че спите по осем часа на денонощие, и ви е трудно да станете от леглото, възможно е да имате понижени нива на тестостерон. Същото важи, ако страдате от липса на тонус през деня.

КАЧВАНЕ НА КИЛОГРАМИ

Не е приятно, ако се храните правилно и спортувате, а кантарът показва покачване на килограмите. Ниският тестостерон в организма може да е причина За това. Ако имате загуба на мускулна маса, чувствате мускулен дискомфорт и трупате мазнини в коремната област, може би не е лошо да направите замерване на количеството на този хормон в тялото.

ЗАГУБА НА КОСА

Друг видим симптом за ниския тестостерон. Той е отговорен освен за сексуалното ни здраве и за здравината на косата.

ОСТЕОПОРОЗА

Сексуалното здраве, мускулното здраве, това на косата и на костите зависят от тестостерона. Когато производството му намалее, рискът от остеопороза се увеличава.

ЕМОЦИОНАЛНО СЪСТОЯНИЕ

Драстичните хормонални промени влияят върху настроението ни. Повишеното безпокойство може да е симптом за нисък тестостерон. Той може да ускори депресия и да понижи концентрацията, пише списание „За жената“.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.