Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога аритмията е опасна и трябва да се лекува

Здравейте, Вече не зная към кого да се обърна, тъй като съм отчаяна от Варненските лекари и зъболекари. Извадиха ми зъб, до който имаше гнойна торбичка, но ми сложиха сама една упойка странична. Не ми отстраниха гнойната торбичка и вечерта отново имах болки. На следващия ден я отстраниха, но се появи упорита болка, и то на мястото, което бе изтръпнало от упойката. Вече един месец търпя болките. Моля ви, кажете към какъв специалист да се обърна? Зъболекарката се оправдава, че със зъбите ми всичко била наред, проблемите идвали от високото ми кръвно налягане. Другият проблем е със сърцето имам сърцебиене вече
4 месеца. Какви изследвания трябва да си направя! Освен това имам и високо кръвно налягане. Умолявам ви, помогнете ми!
Юлия Симеонова – Варна

Аритмията е наруше­ние на сърдечния ритъм и се усеща като сърце­биене. Много хора, поч­ти всички, на моменти усещат сърдечните си удари.

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ БЕЗПОКОИМ ОТ ТОВА?

Зависи. Аритмията за сърдечните заболява­ния е като температу­рата за други заболява­ния. Колко е опасна една температура, зависи не от нея, а от заболяване­то, на което е проява. Например температу­ра от детска инфекция е обикновено невинна, докато същата температура, но причинена от тумор, е опасна. Същото е с аритмиите. Ако сър­цебиенето е на фона на органично здраво сърце, то е невинно. Ако сърце­биенето е на фона на ос­тър миокарден инфаркт, то е много опасно. Напълно здрави хора могат в отделни мо­менти да имат сърце­биене. То не показва, че са болни, а че са живи. Неслучайно поетите оп­исват любовните вълне­ния като сърдечни. Дори здравите новородени могат да имат преска­чания на сърцето.

КАК ЧОВЕК ДА РАЗБЕРЕ КОЛКО Е ОПАСНА НЕГОВАТА АРИТМИЯ?

Ако имате запазен функционален клас, рис­кът е по-нисък. Под до­бър функционален клас се разбира да можете да извършвате физически. Например, ако можете да изкачите повече от 3 етажа по стълбите без почивки, вашият функ­ционален клас е добър и сърцебиенето е по-малко опасно. Ако не можете да изкачите и един етаж без почивка, функцио­налният ви клас е лош и аритмията е опасна. Друг критерий, по който се ориентираме, е наличието на гръдна болка преди или по вре­ме на сърцебиенето. Тя показва, че сърцето не е здраво. При поява на сърцебиене е добре да обърнем внимание колко пъти в минута бие сърце­то ни в този момент. Някои хора усещат сърцебиене, когато сър­цето им бие по-бързо, други усещат сърцеби­ене, когато сърцето им бие по-бавно, а при това не е променена, а те усещат само по-сил­ни удари.

ВСЯКА АРИТМИЯ ЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВА?

Не! Много от лекар­ствата за лечение на аритмиите са по-опас­ни от самата аритмия! При невинните аритмии е най-добре пациентът да бъде успокоен, а не да му се дават хапчета. Обратно – при някои от опасните аритмии само лекарствата не стигат. Тогава под кожата на па­циента се имплантират устройства на батерия, от които тръгват кабели до сърцето. Електроника­та на тези устройства подава ток от батерия­та към сърцето по нужния начин, така че сърдечни­ят ритъм да е нормален. За този проблем трябва да потърсите консулта-

ВНИМАНИЕ!

Сърцето на здравите хора бие от 50 до 100 пъти в ми­нута. Ако бие по-бързо от 100 удара в минута, това се нарича тахикардия. Ако бие по-бавно от 50 пъти в мину­та, се нарича брадикардия. Когато пациентът изложи тези оплаквания пред ле­каря, се прави обикновена електрокардиограма и на нея се вижда за какво става въпрос Ако обаче получавате пристъпи от тази аритмия в случаен момент, например късно вечер, рано сутрин, то тогава се слага холтер ЕКГ. Това е апарат, голям колко­то уокмен, който като него се носи на колана на кръста. Само че кабелите, които излизат от него, не отиват в слушалки на ушите, а отиват в електроди, зале­пени на гърдите. Апаратът се носи един или понякога два дни и записва непрекъс­нато сърдечната актив­ност Така може да се види в моментите на сърцебиене каква е електрокардиограмата. Така че холтер ЕКГ е апарат за регистриране на стандартна електрокарди­ограма в нестандартен мо­мент. Записът от апарата се разчита с помощта на компютър, така че 24 часо­вият електрокардиографск и запис може да бъде разгле­дан от лекаря за половин-един час.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *