ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да помогнем на детето си, ако страда от астма или алергия?

Личните лекари и педиатрите по принцип не са алерголози. Първоначалните данни от мащабно проучване сред деца сочат, че много от тях, приети в болничните спешни отделения, не използват превантивни лекарства или го правят неправилно. Повечето не разполагат с план за действие срещу астмата и не използват уреди за измерване на белодробния дихателен капацитет, което предполага, че не са получили нужното внимание и насочване към специалист. Освен това в изследване, чиито резултати са публикувани през 2002 г., се докладва за 1444 деца, използвали инхалатори с помпичка за астма, като 35% разполагали с неподходящ уред. И децата, и техните родители надценявали възможностите на малчуганите сами да прилагат правилно инхалатора и учените стигнали до заключението, че голям брой деца по принцип не могат да си служат с него.

astma alergiya dete

Ако детето ви страда от лека форма на астма или алергия, която се контролира лесно, вероятно няма да ви се наложи да се съветвате със специалист. Но ако състоянието му пречи да посещава училище в определени дни, причина е за прием в спешно отделение или значително влошава качеството му на живот, помолете личния лекар да ви насочи към алерголог или пулмолог. Тогава е възможно заболяването да се овладее.

Независимо от това дали се обръщате към личен лекар или специалист, помнете, че справянето със здравния проблем на детето ви изисква групови усилия. Трябва да ангажирате доста хора, за да сте сигурни, че детето получава най-добрата възможна подкрепа.

Педиатърът и неговият екип

Важен е не само лекарят, но и сестрите, жената на рецепцията, която раздава свободните часове, и персоналът в клиниката. Дори и брошурите са важни – от тях ще получавате достоверна информация за възможните курсове на лечение.

Училището

Лулата с хималайски солни кристали е полезна при астма и алергии
Лулата с хималайски солни кристали е полезна при астма и алергии

Помнете, че училището за вашето дете е като работното място за вас – тоест мястото, където всеки ден прекарва много време и се среща с определени хора. Ако то страда от астма, се свържете с учителя и поговорете за проблема. Ако желаете да разговаряте с някого от ръководството, се обърнете към директора.

Други възрастни в живота на детето ви

Родителите на приятелите му, учителят по пиано или по плуване, футболният треньор – всички трябва да са наясно с неговите по-специфични здравни нужди. Важно е да проведете кратък разговор с тях и да обясните в общи линии за състоянието на детето си.

Семейството ви

Златното правило за всичко, свързано със здравето, е да поемате отговорност. Да се справите със състоянието на детето е семейна отговорност за вас, за партньора ви и за децата – това не е работа само на лекаря или на някой друг. Освен това разговорите помежду ви са от особено значение. Ако имате и други деца, които не страдат от алергии или от астма, им разкажете за проблема на брат им/сестра им и поговорете как могат да им оказват помощ. Насърчавайте ги да ви задават въпроси и им обяснете за специалните лекарства и устройства.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *