Как се лекува катаракта и какви са симптомите на заболяването?

Преди по-малко от половин век началният стадий на катаракта се е считал за нещо изключително ужасяващо, защото е предвещавал слепота. В днешни дни катарактата лесно може да бъде излекувана чрез безопасна, проста операция, извършена без хоспитализация, безболезнено и при локална упойка. Това е огромен, а за засегнатите и чудотворен, медицински напредък.

katarakta

Катарактата е заболяване, при което зрението се нарушава в резултат на потъмняване на прозрачната леща на окото. Тя засяга в някаква степен почти всеки над 65 години. Ефектът е като при носене на замърсени очила. В ранните етапи повечето хора се справят и без лечение, определени промени в храненето и приемът на витамини могат да предотвратят развитието на катаракта. Замъгляването на лещата може никога да не стане достатъчно сериозно, за да се наложи операция, но е много успокояващо да знаете, че ако все пак това стане, съществува лесна коригираща процедура, която наистина помага.

Както и в останалите сфери на живота, съществуват рискови фактори за развитие на катаракта, които не можете да промените, и други, които можете. Тези, които не зависят от вас, включват женския пол и кафявите очи. Сред онези, на които можете да повлияете, са лошото хранене и тютюнопушенето. Има и други предпоставки, които можете да неутрализирате с помощта на личния си лекар. Сред тях са високият холестерол или диабетът, приемът на определени медикаменти като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и стероиди, включително инхалаторни стероиди, предписвани при астма. Излагането на слънце някога се е считало за рисков фактор, но в наши дни тази връзка е под въпрос.

Лечение на катаракта – съвременно чудо

Един на всеки пет души над 65 години и две трети от тези над 85 развиват пълна катаракта, която засяга по-голямата част от лещата и пречи на зрението. Ранните симптоми могат да бъдат повлияни със смяна на очилата или контактните лещи, но в крайна сметка операцията за отстраняване на замъглената леща и заместването й с чиста, изкуствена леща е решението, което възстановява ясното зрение и способността за възприемане на ярки цветове. Тя обикновено протича с помощта на обезболяващо. Катарактата трябва да бъде отстранена веднага щом започне да пречи в ежедневието при дейности като шофиране и четене. По правило хирургът първо оперира едното око, като му позволява да се възстанови, преди да третира другото.

Най-често срещаната процедура се нарича факоемулсификация – използва се ултразвук за разбиване на лещата, която след това бива извеждана през малък разрез и заменена с изкуствена. Отнема около 20 минути. След операцията трябва да носите превръзка на окото за няколко часа. Ще можете да виждате при свалянето й, въпреки че има вероятност да минат няколко седмици, докато зрението ви се стабилизира. Хирургът ще ви предпише капки за очи, за да се предотврати инфектиране и да се намали възпалението след операцията.

ОЧИЛА С ДУПКИ ПОМАГАТ ПРИ КАТАРАКТА
ОЧИЛА С ДУПКИ ПОМАГАТ ПРИ КАТАРАКТА

Бойни рани, довели до катаракта

Процедурата за заместване на замъглената леща, засегната от катаракта, с нова и чиста води началото си от Втората световна война. Пилоти, които се връщали от бойни мисии, често имали малки парченца пластмасов материал, заседнали в очите им от пръснатите предни стъкла на самолетите. Хирургът офталмолог от Лондон сър Харолд Ридли забелязал, че тези чужди тела не предизвикват реакция в очната ябълка, което прокарало пътя за създаването на изкуствени лещи, които да бъдат използвани при операции на катаракта. Той започнал да извършва операции веднага след войната и до 1960 г. процедурата станала много известна.

Микротехники

Най-новата оперативна технология при катаракта може да намали размера на разреза, нужен за изваждането на замъглената леща, до големината на пунктуационна точка. Апарат, наречен „Стеларис“, направлява хирурга, който прави разреза, като увеличава прецизността и позволява да се направи микроразрез с ширина 1,8 мм. Миниатюрната рана зараства от само себе си, което намалява риска от инфекция и проблеми с фокусирането след операцията, а пациентите нямат нужда от превръзка на окото. Новата апаратура в момента се изпробва в няколко болници във Великобритания.

ТЕСТ

Установяване на симптомите

Симптомите на катаракта се проявяват постепенно и са безболезнени, затова е много вероятно първоначално да не ги забележите. Но ако някое от следните твърдения се отнася за вас, консултирайте се с лекар:
– Яснотата на зрението ви постепенно се влошава (за определен период години) – и двете очи са засегнати, но не задължително в еднаква степен.
– Ставате все по-чувствителни към ярката светлина и отблясъците.
– Виждате ореоли около ярките светлини.
– В полезрението ви постепенно се появяват затъмнени петна.
– Очите ви имат кафеникавожълт оттенък.
– Възприятието ви за цветовете не е добро, както преди.
– Виждате двойно с едното око.

Оценете статията
Оценка 1.7 от 3 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.