ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Всеки път ми изписват различни капки за очи! Това нормално ли е?

След операция на окото често се налага продължаващото лечение да се променя

Преди месец оперираха лявото ми око от катаракта и ми сложиха мека леща. Операцията не беше тежка, но защо когато ходя на профилактичен преглед, все ми сменят капките за очи. Лекарят вече ми предписва четвърти вид капки, защото съм имала очна хипертония. Това не е ли вредно за окото? – пита Радка Николова от Стара Загора.

Отговор на специалиста: 

Изписването на капки за очи след операция и слагането на леща се преценява от наблюдаващия лекар. Не винаги се налага капките да се сменят, но при някои пациенти лечението изисква повече от едно лекарство. Първоначално капките се поставят в едното око и след установяването на положителен ефект, и в двете. Ако лекарството не помогне, в порядъка от 2 до 4 дни се променя начинът на лечение, а съответно и на медикаментите. Ако се появи налягане в окото, макар че това се kapki ochiслучва много рядко, не може да се намали с едно или няколко лекарства. Тогава следва хирургична или лазерна терапия.

МЕЖДУ ДРУГОТО: Очната хипертония е повишено налягане в окото, но без загуба в зрителното поле или глаукомно увреждане на зрителния нерв. Но е съществен рисков фактор за бъдещо развитие на глаукома. Очната хипертония не е идентична с глаукомата, която е заболяване на окото, често причинено от повишено очно налягане. При хора с очна хипертония зрителният нерв изглежда нормален и няма признаци на глаукома при изследване на зрителното поле. Никой не е застрахован от това да развие очна хипертония дори и след операция от катаракта. Факторите, които повишават този риск, са наследствена обремененост, диабет, възраст, африкански произход и миопия – късогледство. Важно е вашият очен лекар да следи отблизо състоянието на оперираното ви око. Той може да прецени да не започне лечение веднага, но вместо това трябва да наблюдава вътреочното ви налягане чрез редовни планирани изследвания.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *