Лечението на прогерия – възможно?

Немски учени обвиха, че антиоксидант от популярния зеленчук броколи може да се окаже основа за терапия на зловещото заболяване прогерия.

progПри това рядко генетично страдание стареенето е скоростен процес, който превръща малки деца в старци и съкращава живота им.

Учени от Техническия университет в Мюнхен откриха, че ядрата в клетките на болни от прогерия деца не могат да се справят с разлагането и усвояването на протеините. Съдържащ се в броколито антиоксидант променя това положение, като по този начин забавя остаряването на клетките, обясняват от medikforum.ru.

Фокусът на наблюденията е върху дефективния белтък прогерин – мутирала версия на нормалния клетъчен белтък ламин А. Той се натрупва и оказва въздействие върху важни клетъчни функции. Изследователите информират как са успели да постигнат редукция на прогерина чрез активиране на процеси, очистващи протеините. Успехът им се дължи на известния сулфорафан – антиоксидант, който се съдържа в броколито и други зелеви сортове.

При своите изследвания учените сравняват болните от прогерия клетки със здрави клетки, като по този начин разкриват различията между протеините в клетъчните ядра. Повечето жертви на прогерията имат дефектен, мутирал ген, който е причина за трансформацията на протеините. Традиционно белтъкът ламин А е много важен компонент от матрицата на ДНК в клетъчните ядра и е с ключова роля в експресията на гените. При генетичното увреждане, за което става дума, трансформираните протеини се натрупват в ядрата на клетките и провокират стареенето им. Това причинява на болните от прогерия деца здравословни проблеми, присъщи на старци – остеопороза, атеросклероза, инсулт, инфаркт Вече се доказва, че сулфорафанът е в състояние чувствително да забави процесите на стареене, т.е. болестта.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *