ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Великобритания набляга на развитието на геномиката

През последните няколко години геномиката – изследване на генетичния ни код – започна стремително да напредва.

Докато в предишните десетилетия се даваха милиарди, за да се разбере последователността на първия човешки геном, сега информацията в човешките клетки може да бъде каталогизирана за няколко дни. Това, разбира се, отваря огромни възможности за медицината. Ще се осъществи записване и анализиране на генетичния код на хиляди хора и ще може да се установи как малките разлики в ДНК-то ни променят уязвимостта ни от различни заболявания.

Има значение какъв рак имате, защото различните видове рак реагират по различен начин на различните лечения. За да постигнем по-добро лечение на болестта, трябва да намерим начин по-добре да разграничаваме самите заболявания. Като установим различните видове, ще можем да насочим лекарствата по-точно към тези, върху които работят, така че самите лекарства да станат по-ефективни. Налице е положителен цикъл между диагностика и лечение, което подобрява и двете.

Ето защо новината, че Националната здравна служба на Великобритания ще отвори 11 големи „центрове по геномика“ в цялата страна е така изцяло положително.

Ракът е заболяване на гените – продукт на мутации, които изпращат на клетката грешни сигнали за безконтролно размножаване – и установяването на това кои гени са уязвими по отношение на мутациите ще бъде от съществено значение за разкриване на различните му превъплъщения.

Освен това възможностите на геномиката се простират далеч отвъд рака, все пак. До изумителните постижения ние да се освободим от тежките последствия на инфекциозните заболявания. Статистиката сочи, че в богатия Запад, почти 9 от 10 от хората ще умрат не от заразни болести, а от такива, при които нещо просто не е наред с телата им. Понякога за това са отговорни факторите на околната среда – тютюнопушенето, употребата на алкохол, затлъстяването. Но в много случаи хората носят наследствена предразположеност за някои болести, като сърдечни заболявания, диабета или инсулт и това се корени в гените ни. Ако можем да видим кои гени с кои заболявания са склонни да се свързват, лекарите могат да помогнат на тези, които са с най-голям риск да предприемат стъпки, за да избегнат тези болести. /Тelegraph.co.uk/

 

5 пoдлички неща, които те състаряват

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *