ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

АМБРО / AMBRO

Съдържа амброксол хидрохлорид, калциев хидроген фосфат, лактоза, магнезиев стеарат, царевично нишесте, натриево поли (О-карбоксиметил) нишесте, силициев двуокис

Предназначение

ambroТаблетките АМБРО съдействат за по-лесното освобождаване от секрети при остри и хронични възпаления на бронхите и белите дробове.

Как се приема

Таблетките АМБРО се приемат след хранене, с малко вода. Поглъщат се цели, без сдъвкване или стриване. Консултирайте се с лекар за дозировката и продължителността на приема!

Стандартните препоръки за лечение с този медикамент са за прием в период до 4-5 дни, като през този период трябва да се почувства подобрение. Ако това не се случи, консултацията с лекар е наложителна.

Ако няма специални указания за дозировката, възрастни и деца над 12 години вземат обикновено три пъти по една таблетка дневно в продължение на 2-3 дни, след което дозата се намалява на две таблетки дневно през равни интервали от време.

Деца на възраст 6-12 години могат да приемат половин таблетка 2-3 пъти дневно през равни интервали от време.

Пациенти с бъбречни заболявания могат да приемат медикамента само по лекарска препоръка, като обикновено се дава по-ниска доза или по-голям интервал между приемите.

Възможни нежелани ефекти

Странични ефекти от приема на АМБРО има сравнително рядко, но е добре да се консултирате с лекар при евентуалната им проява.

Най-често се регистрират алергични реакции – сърбеж, зачервяване, обриви, пристъпи на задух и подуване на лицето, треска с температура. Ако нещо подобно се случи, приемът трябва да се прекрати; консултирайте се с лекуващия.
По-често се сигнализира за стомашен дискомфорт, болки, гадене или запек.

Сред редките ефекти с негативен характер се споменават също затруднено уриниране, засилено отделяне на слюнка и секрети от носа, или пресъхване на устата.

Има единични случаи с признаци на анафилактичен шок – тогава е задължително веднага да се търси спешна помощ. Съобщавано е също за алергичен контактен дерматит (рядко).

Кога НЕ БИВА да се приема

Таблетките АМБРО не са подходящи за деца на възраст под 6 години. За тях се препоръчва течна форма, в която концентрацията на активния компонент е намалена.

Да не се прилага при алергия към някой от компонентите.

АМБРО не се препоръчва за бременни и кърмачки. Медикаментът обаче би могъл да се приложи в подобни случаи, но само по лекарска препоръка и под контрол.

При няколко типа заболявания приложението на този медикамент не е желателно, но по лекарска преценка може да бъде разрешено в намалена дозировка и при системно наблюдение. Става дума за тежки нарушения на бъбречните или чернодробните функции. Същата препоръка се отнася и за тежки заболявания на бронхите, при които в тях има задържане на голямо количество секрети.

Взаимодействие с други медикаменти

Лечението с АМБРО налага ограничения за някои други медикаменти заради последици с негативен ефект от лекарствените взаимодействия. Така например антибиотиците за бактериални инфекции от рода на амоксицилин, доксициклин, еритромицин при съвместна употреба увеличават степента на проникването си в белодробната тъкан. Зле се отразява и приемът на АМБРО паралелно с лекарствени продукти, които потискат кашличния рефлекс. При увеличена продукция на секрети задържането на отхрачването им може да има опасни последици.

Усреднена цена в аптеките – 4 лв за опаковка от 20 таблетки х 30 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *