Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-подходящите билки и добавки за диабетици

Могат ли билките и добавките да ви помогнат в контрола над диабета? Тези 10 са доказали действието си при понижаването нивата на кръвната захар, засилване­то на чувствителността към инсулина, понижаването на високото кръвно наляга­не и холестерола и не само това.

апарат за измерване на кръвната захар, висока кръвна захар, диабет, Диабет тип 2

1.       Гимнема силвестре

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 200-250 мг два пъти дневно.

Името на това растение на хинди означава „раз­рушител на захарта“ или „захароубиец“ и е извест­но със способността си да притъпява усещането за сладко. Счита се за една от най-силните билки за овладяване нивата на кръвната захар. Смята се, че действа чрез засилване на дейността на ен­зимите, които помагат на клетките да усвоят глю-козата или чрез стимулиране на производството на инсулин. Въпреки че не е изучавано задълбоче­но, не са познати сериозни странични ефекти.

2.       Момордика (горчив пъпеш)

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 50-100 мл (приблизително 3-6 супени лъжици) сок дневно.

Неслучайно наречен „горчив“, за този плод се смята, че помага на клетките да усвоят глюкозата по-ефективно и възпрепятства абсорбирането на захарта в червата. Когато филипински учени под­ложили мъже и жени на курс с горчив пъпеш на капсули в продължение на три месеца, те показа­ли леко, но неизменно понижаване на нивата на кръвната захар в сравнение с останалите, които приемали плацебо. Гастроентерологичните проб­леми са сред възможните странични ефекти.

3.       Магнезий

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Обичайна доза: 250-350 мг веднъж дневно.

Липсата на магнезий не е необичайна за диабети­ците и може да влоши високите нива на кръвната захар и да засили устойчивостта към инсулина. Според някои проучвания добавянето на магне­зий може да подобри усвояването на инсулина и да понижи кръвната захар, но други изследвания не потвърждават тези хипотези. Прегледайте се за липса на магнезий, преди да започнете да го приемате.

4.       Бодлива круша (кактусова смокиня)

Основно действие: Понижава кръвната захар.

Основно действие: Ако се консумира като хра­на –1/2 чаена чаша сварен плод дневно. За оста­налите форми на този плод четете указанията вър­ху опаковките.

Според някои проучвания узрелият плод на този кактус понижава нивата на кръвната захар. Ако не можете да го намерите в магазина, потърсете сок от него или разновидността на прах. Учените предполагат, че този плод вероятно понижава кръвната захар, защото съдържа съставки, които имат действие, подобно на това на инсулина. Той е богат на влакнини.

5.       Гама-линоленова киселина

Основно действие: Облекчава болката при невропатия.

Обичайна доза: 270-540 мг веднъж дневно.

Гама-линоленовата киселина или ГЛК е мастна киселина, която се съдържа в маслото от свещица (пупалка) – Oenothera biennis. Според някои проучвания диабетиците имат по-ниски от нор­малното нива на ГКЛ и учените са открили, че та­зи добавка може да намали и предотврати болка­та при невропатия, съпътстваща диабета.

 

Вижте и другите 5 най-подходящите билки и добавки за диабетици:

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *