Настинката минава по-бързо с цинк

За да се справят по-бързо с настинка или простуда, мнозина приемат ударни дози витамин С

настинка Цинкът е по-ефикасен, твърдят канадски учени. Те изследвали здравословните ползи на минерала наред с тези на аскорбиновата киселина и на натуралните средства ехинацея, женшен и други традиционно препоръчвани препарати. Тяхното заключение, публикувано в списанието на Сдружението на канадските лекари, е, че във всички разгледани случаи цинкът се оказа единствената добавка, която категорично демонстрира защитни свойства срещу настинката.

„Редовното миене на ръцете в съчетание с всекидневен прием на цинк е най-ефективният превантивен метод срещу настинка“, смята д-р Майкъл Алън от Катедрата по Семейна медицина към Университета в Алберта (Канада):
Много клинични тестове потвърждават профилактичното действие на цинка. Жизненоважният елемент има и свойство-то да намалява продължителността на боледуването, ако се приема при първи симптоми под формата на таблетки или сироп. Естествени източници на цинк са пшеничният зародиш, морските дарове, ядките и семената. Учените не определят препоръчителна доза, но прилаганите в изследванията количества са 30-40 мг с терапевтична цел и 10-15 мг с профилактична.

Оценете статията
Оценка 0 от 0 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.