Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Каква е ролята на естрогена при ревматоидния артрит

„Струва ми се, че много хора не осъзнават колко значим проб­лем е артритът. Броят на тези хора ще нараства все повече.“

Софи Едуърдс, директор на съюз от британски организации, свързани с артритни и мускулно-скелетни заболявания

остеоартрит, остеоартроза

Жените боледуват от остеоартрит по-често от мъжете.

Според някои теории това се дължи на намаляващите с възрастта нива на женския полов хормон естроген. Уче­ните вече са установили, че с по-ниските нива на хормона по време на менопаузата е свързана намалената костна плътност и повишената чупливост на костите. Според проучвания при жени, приемали допълнително естроген над 10 години, значи­телно намалява рискът от остеоартрит на тазобедрената става в сравнение с онези, които са вземали естроген по-малко от 10 го­дини. Нужни са повече данни, но със сигурност изследванията за ролята на хормона могат да допринесат за намаляване на слу­чаите на артрит при жените в бъдеще.

Изследователите се занимават не само с причините за остеоартрита, а проучват и нови начини за лечение на пациенти, страдащи от ставни болки и скованост. Акупунктурата – древен лечебен метод, използван от хилядолетия за облекчаване на бо­лезнени състояния, е особено ефикасен при остеоартрит на ко­ляното. Според изследване от 1997 г. на университета в Мериленд, САЩ, при съчетание с традиционната медицина тази те­рапия намалява артритната болка в засегнатото коляно.

 

Нови открития за ревматоидния артрит

Учените установиха, че протеин, наречен тумор-некротизиращ фактор, който се среща обичайно в организма, играе първостепенна роля за възникването на възпалителните ставни увреждания. С помощта на генното инженерство учените са разработили нови лекарства като етанерцепт и ремикейд, блокиращи действието на тумор-некротизиращия фактор. Съвременните модифици­ращи болестта антиревматични средства (МБАРС) предизви­каха революция в лечението на ревматоидния артрит.

Напоследък много се говори за миноциклина, антибиотик от тетрациклиновата група, който първоначално се е използвал за лечение на акне. Вероятно лекарството може да блокира ен­зимите, разрушаващи ставния хрущял.

Освен това през 2000 г. се появиха съоб­щения за нов многообещаващ терапевти­чен метод, който може да лекува ревмато­идния артрит. През 2002 г. бяха изнесени допълнителни данни, подкрепящи първо­началните положителни резултати. Лече­нието, разработено от изследователи в „Юнивърсити Колидж“ в Лондон, включ­ва отнемане на В-лимфоцитите от кръвта; тези имунни клетки образуват антитела, които са основни фактори на разрушаващото ставния хрущял възпаление при ревматоидния артрит.

 

СУПЕР КАЛЦИЙ ОТ ЧЕРВЕНИ КОРАЛОВИ ВОДОРАСЛИ

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *