ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Солите са основна градивна част от организма

Всички ние знаем, че белтъчините, мазнините и въгле­хидратите са основните компоненти в нашето хранене. Но съществува още една група от вещества, без които жизне­ната дейност на който и да е жив организъм е невъзможна. Това са солите.

солиев баланс, солев баланс, соли

Ако едно опитно животно не получава ни­какви соли с храната си, то загива за много кратко време. Минералните соли играят огромна роля във всички Жизне­ни процеси, протичащи в организма. Те влияят върху оформянето на костната, мускулната и нервната тъкан, стимулират кръвообразуването и състава на ферментите.

Солите са неразделна част от всички животински и ра­стителни организми. Те участват при поддържането на по­стоянното осмотично налягане и рН на кръвта, лимфата и другите течности в тъканите, регулират пропускливостта на мембраните, водната обмяна в организма, осигуряват нормалната възбудимост на клетките, влияят върху актив­ността на ферментите. Нарушаването на солиевата обмяна води до тежки заболявания, а понякога — и до смърт, при това в този случай смъртта настъпва по-бързо, отколкото при нарушаване на белтъчната и въглехидратната обмяна. Необходимите на организма въглеродни, хлорни, фосфор-но-кисели и други соли се получават от храната. Под фор­мата на соли организмът получава също и микроелементи: мед, манган, желязо, флуор и др. Много лекарствени пре­парати не са нищо друго освен соли.

Една от най-употребяваните и известни соли е готвар­ската сол. Тя се добавя към всички ястия, с изключние на сладките и организмът има доста голяма нужда от нея. Концентрацията на готварска сол в кръвта е 0,5% и ако тя е повече или по-малко, се нарушава водно-солиевата об­мяна в организма, което води до нарушение на жизнената дейност на всички системи и органи без изключение.

Готварската сол съдържа натрий и хлор. Натрият уча­ства във всички обменни реакции на организма, а хлорът (съединен с водород) образува солна киселина, необходи­ма за работата на стомашно-чревния тракт.

Калиевите соли са необходими на организма в по-мал­ки количества, но това не прави ролята им по-маловажна. Калиевите соли са необходими за работата на сърдечно-съдовата система. Те участват във водно-солиевата обмя­на. При техния недостиг в храната се появяват нарушения н дейността на сърцето и централната нервна система. Поддържането на нормално съотношение между солите на натрия н капия в организма трябва да е постоянно. При нарушение на това равновесие се разстройва жизнената дейност на целия организъм.

Голямо количество калиеви соли си съдържат в карто­фите (особено в кората), бобовите култури, спанака, касиса, зелето, кайсиите, олющеното просо.

Калцият и препаратите му постъпват в организма ос­новно с рибата, млечните продукти и водата. Ако водата сьдържа много малко калций, тя се нарича мека, а ако кал­ният е много — твърда. Както прекалено меката, така и прекалено твърдата вода са вредни за организма. Ако чо­век постоянно употребява само мека вода, страда костна­та му система, ако пие много твърда — се увеличава опасността от инфаркт. Организмът на здравия човек сам регу­лира всмукването на калция: интензивността на това всму­ква i:c в червата се увеличава при недостиг и намалява при излишък от калций.

Активатор на много от ферментните процеси е манга­нът. Той участва при мастната обмяна, при образуването и а еритроцитите и хрущялната тъкан. Голямо количество манганови соли се съдържа в ръжения хляб, черния дроб и бобовите растения.

 

 „УРОГАРД” С УНИКАЛЕН ЕФЕКТ 2 В 1 ПРИ БОЛНИ БЪБРЕЦИ И ЦИСТИТИ

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *