ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се предпазим от деменция с куркума

Подправката куркума редовно присъства в азиатската кухня. Характерният й жълт цвят се дължи на куркумина – той е 3 до 6% в състава на подправката.

kurkuma-turmenicНаучни изследвания доказват, че курукуминът е в състояние да намали риска от деменция, описват от meddaily.ru.
Ново изследване на индийски учени установи, че един грам куркума на ден е в състояние да подобри чувствително паметта. Така се доказва и хипотезата, че подправката куркума може да е особено полезна за хората с диабет – на определени стадии от заболяването си те рискуват да развият деменция. Ако лекуващите се намесят навреме чрез свойствата на споменатата куркума, проявите на деменция могат да се блокират или да се редуцира симптоматиката й.

В изследването са били включени 48 доброволци – жени и мъже, на възраст над 60 години. Всички те имали наскоро диагностициран диабет, чието лечение още не било започнато. На доброволците започнали да дават всяка сутрин на закуска парче бял хляб с един грам куркума. В контролната група други доброволци закусвали филия бял хляб с два грама канела.
Преди началото на експеримента доброволците попълнили тестове, с което се установява състоянието на паметта. Същите тестове били направени и след контролното време на експеримента.

Категорично е доказано, че потреблението на куркума подобрява качеството на паметта. В групата на канела нямало никакви промени.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *